Hlavní obsah

Itálie směřuje k předčasným parlamentním volbám

ŘÍM

Předseda italského Senátu Franco Marini v pondělí oznámil, že se mu při konzultacích s politickými lídry nepodařilo dosáhnout dohody o reformě volebního zákona. Jako jediné řešení politické krize v Itálii nyní připadají v úvahu předčasné volby, po nichž volá opozice.

Foto: Max Rossi , Reuters

Franco Marini přiznal, že v jednáních neuspěl.

Článek

"Složil jsem do rukou prezidenta pověření, které mi svěřil, a jsem zarmoucen, že jsem nemohl dosáhnout cíle, který je pro zemi tak nezbytný, a to změny volebního zákona," řekl Marini na závěr schůzky s prezidentem Giorgiem Napolitanem.

Prezidentský úřad v dnešním stručném oznámení uvedl, že prezident vzal Mariniho sdělení na vědomí. Není v něm upřesněno, kdy Napolitano o východisku z politické krize rozhodne.

Jako nevyhnutelné řešení se nyní jeví předčasné volby, k nimž vyzývá opozice. Šéf italské pravice Silvio Berlusconi v pondělí znovu označil předčasné volby za nejlepší řešení pro zemi. Prozatímní vláda by podle něho byla ztráta času, která by zemi jen poškodila. Zdůraznil, že je připraven k dialogu s opozicí, ale až po volbách.

Pat volebního systému

Prezident Giorgio Napolitano svěřil Franco Marinimu úkol pokusit se dosáhnout napříč politickým spektrem dohody o prozatímním kabinetu, který by umožnil schválení reformy volebního zákona.

Dosavadní volební zákon má podle expertů za následek politickou nestabilitu, protože spočívá na systému poměrného zastoupení, který v minulosti vyprodukoval v Itálii řadu nestabilních vlád. Zákon byl přijat v roce 2005 ještě za Berlusconiho vlády; Berlusconi se tak snažil zmenšit volební porážku, jež jeho táboru předvídaly průzkumy veřejného mínění.

Italská politická krize nastala 24. ledna, kdy vláda levého středu v čele s Romanem Prodim podala demisi, když v Senátu těsně neprošla hlasováním o důvěře.

Reklama

Související témata:

Související články

Prodiho vláda je na pokraji pádu

Dvacet měsíců po nástupu k moci musí italský premiér Romano Prodi a jeho vláda levého středu bojovat o přežití. Z koalice se totiž stáhla malá centristická...

Výběr článků

Načítám