Hlavní obsah

Policejní mise EU do Kosova dostala zelenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Den po prezidentských volbách v Srbsku Evropská unie potvrdila schválení podoby policejní a právně administrativní mise do jižní srbské provincie Kosovo. Souhlasilo s ní všech 27 členských států EU. Očekává se, že Kosovo vyhlásí jednostranně nezávislost na Srbsku v příštích dnech až týdnech.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na 1800 policistů a administrativních pracovníků v Kosovu nahradí pracovníky mise OSN. V Kosovu dál zůstane 16tisícový kontingent Severoatlantické aliance.

Podle britské stanice BBC byla mise schválena písemně už dříve. Datum jejího zahájení však ještě nebylo stanoveno. Má se ale jmenovat EULEX Kosovo a prvních šestnáct měsíců jejího trvání by mělo stát 205 miliónů eur.

Zdroj BBC doplňuje, že zvláštním velvyslancem unie v Kosovu bude nizozemský diplomat Peter Feith.

Kosovo

Dosud oficiálně Autonomní provincie Kosovo a Metohije bylo provinční oblastí Srbské republiky, na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN z června 1999 pod správou OSN.

Rozloha 10 908 km2 je srovnatelná s rozlohou Středočeského kraje. Z 2,1 miliónu obyvatel je 92 procent Albánců (převážně muslimové) a 5,3 procenta Srbové (převážně pravoslavní).

Správní střediskem je Priština s více než půl miliónem obyvatel. Za úřední řeč platí srbština a albánština. Oficiální měnou je od ledna 2002 euro.

Ke schválení podoby mise před vyhlášením nezávislosti vyzývalo zejména Rumunsko a Kypr. Obě země se už nechaly slyšet, že samostatné Kosovo neuznají.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko přikývne na nezávislost Kosova

Mezinárodní uznání jednostranně vyhlášené nezávislosti jihosrbské provincii Kosovo nebude zcela v souladu s mezinárodním právem, přesto však k němu dojde,...

Výběr článků

Načítám