Hlavní obsah

Írán otestoval raketový nosič pro vlastní vesmírný satelit

TEHERÁN

Írán v pondělí provedl zkoušku raketového nosiče, který mu má umožnit vynést do vesmíru vlastní satelit. Oznámila to íránská státní televize, aniž by přinesla záběry po odpálení rakety. Nebylo ani uvedeno místo budovaného vesmírného centra.

Článek

Televize pouze před vypuštěním zveřejnila snímky rakety na odpalovací rampě v pouštní oblasti. Satelit pod názvem Omid (Naděje), by měl být podle televize vynesen do vesmíru během příštího íránského roku, který začíná 21. března.

"Potřebujeme aktivní a významnou přítomnost ve vesmíru," řekl íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v projevu přenášeném televizí. "Írán činí svůj první krok (k přítomnosti ve vesmíru) velmi silně, precizně a moudře," dodal při ceremonii před startem. "Stavba a vypouštění satelitů je velmi významný úspěch."

Agentura AP ale v souvislosti připomněla pochybnosti analytiků ohledně podobných technologických úspěchů, které Írán ohlásil už v minulosti. Už loni v únoru oznámil totiž Írán vypuštění své první rakety "do vesmíru", ta ale vystoupala jen k okraji kosmu a nedosáhla úrovně oběžné dráhy. Za hranici začátku vesmírného prostoru je označována výška sto kilometrů nad Zemí. Nejníže létající radiové satelity krouží na oběžné dráze ve výšce 160 až 500 kilometrů. Komunikační a meteorologické družice stejně jako satelity se systémem globální navigace se pohybují ve výšce 400 až 20 000 kilometrů. Někteří západní experti naznačují možnost, že íránský vesmírný program může být jen zástěrkou pro komplexnější vývoj íránských balistických střel. Technologie užívaná k vynášení satelitů na oběžnou dráhu může být podle nich využita i k odpalování zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám