Hlavní obsah

V Maďarsku opět nejezdí vlaky kvůli stávce

BUDAPEŠT

Cestovní vlakem je v Maďarsku téměř ochromeno. Tamní železničáři v pondělí opět zahájili stávku. Důvodem je požadavek na zvýšení platů. Češi cestující do nebo z Maďarska se mezinárodními vlaky dostanou pouze na slovensko-maďarskou hranici. Vnitrostátních spojů v Česku se stávka nijak nedotkne, řekl Novinkám Radek Joklík z tiskového oddělení Českých drah.

Článek

"Vlak Eurocity Hungaria z Budapešti do Berlína povedeme na českém území v náhradní soupravě z Břeclavi do Prahy-Holešovic v daném termínu," upřesnil Joklík.

Stejně jako při páteční akci železničáři požadují zvýšení mezd o deset procent se zpětnou platností od loňského července. Navíc žádají jednorázovou částku 250 000 forintů (asi 25 000 Kč) jako jejich podíl z privatizačních příjmů.

Budapěšťská nádraží zela v pondělí ráno prázdnotou, zato automobilový provoz na ulicích a silnicích byl zřetelně vyšší, charakterizovala důsledek stávky agentura AFP.

Stávkové hnutí železničářů organizuje jeden z největších odborových svazů v zemi VDSZSZ. Od loňského října uspořádal již několik krátkých stávek, jimiž kromě mzdových požadavků protestuje nejen proti rušení řady tratí, ale i proti částečné privatizaci zdravotnického systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám