Hlavní obsah

Izrael zažil po roce první sebevražedný atentát

JERUZALÉM

V obchodním středisku izraelském městě Dimona zaútočili v pondělí sebevražední atentátníci. První z nich zabil jednoho člověka a dalších 11 jich zranil. Druhého sebevražedného atentátníka, který chtěl zaútočit na témže místě, zastřelili policisté.

Foto: Yehuda Lahiani , Reuters

Izraelské bezpečnostní síly nasadily na zničení pásu s výbušninami dálkově ovládaného robota.

Článek

Atentát ve města na jihu země, u něhož se nachází jaderný reaktor, je prvním sebevražedným útokem za více než rok. Naposled sebevražedný atentátník zaútočil v zemi loni v lednu.

Policie původně tvrdila, že útok spáchala kolem 10:30 místního času (9:30 SEČ) sebevražedná atentátnice. Nakonec se ale prokázalo, že se jedná o izraelskou civilistku, která se stala obětí útoku.

Jeden z jedenácti zraněných je v kritickém stavu, má poraněnou hlavu. Zranění dvou dalších lidé jsou středně vážná a zbylých osm utrpělo lehká zranění.

"Slyšeli jsme velkou explozi a lidé začali utíkat,“ uvedla majitelka obchodu a dodala, "viděla jsem kusy těl létat ve vzduchu.

U obchodu zasahovalo na 20 sanitek, vrtulník a mnoho policistů. Na místě útoku byl nalezen pás s výbušninami, který chtěl odpálit druhý terorista. Pyrotechnici jej zneškodnili.

K útoku se společně přihlásila levicová Lidová fronta za osvobození Palestiny a Armáda Palestiny, což je křídlo ozbrojené složky Fatahu, Brigád mučedníků od Al-Aksá. Potvrdil to v prohlášení představitel Brigád mučedníků od Al-Aksá v pásmu Gazy Abú Valíd, podle něhož pocházeli atentátníci z pásma Gazy. Fatah považovaný za umírněný, oznámil, že rok 2008 může být rokem atentátů.

Izrael se obával útoku poté, co radikálové z Hamásu prorazili hraniční zátarasy mezi pásmem Gazy a Egyptem a bylo vyhlášeno nebezpečí teroristického útoku. Podle izraelských bezpečnostních zdrojů tudy do Gazy proudily nejen potraviny, paliva a cigarety, ale také výbušniny. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám