Hlavní obsah

Topolánkův vůz překročil při cestě na tenis rychlost

PRAHA

Auto premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka v neděli podle všeho při cestě z Prahy do Brna překračovalo povolenou rychlost. Ve 13:00 byl ještě Topolánek v diskusním studiu Otázky Václava Moravce v České televizi v Praze, po 14:00 již byl v Brně na tenisovém zápase prvního kola Světové skupiny II Fed Cupu mezi Českou republikou a Slovenskem.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Premiér Mirek Topolánek a jeho poradce Marek Dalík (vpravo) sledují čtvrtý zápas utkání prvního kola Světové skupiny II tenisového Fed Cupu v Brně.

Článek

Mluvčí vlády Jana Bartošová řekla, že 200 kilometrů urazilo Topolánkovo auto za jednu hodinu a dvacet minut. To znamená, že průměrná rychlost vozu byla asi 150 kilometrů v hodině. Na dálnici platí nejvyšší povolená rychlost 130 kilometrů v hodině.

Premiér a další ústavní činitelé mohou podle zákona nejvyšší povolenou rychlost překoročit, musí mít však zapnutý majáček či houkačku.

Podle Bartošové premiérovo auto majáček zapnutý nemělo, dálnice prý byla relativně prázdná a jízda byla bezpečná.

Topolánek televizní debatu šéfů sněmovních stran o blížící se prezidentské volbě opustil poté, co skončila její první část na ČT 1. Poté pokračovala bez Topolánka do 14:00 na ČT 24.

Rychlá jízda služebních aut politiků je terčem kritiky často. Při překračování povolené rychlosti novináři v minulosti přistihli například vůz ministra dopravy Aleše Řebíčka (ODS), tehdejšího ministra vnitra Františka Bublana (ČSSD) a rychleji, než se smí, jel i vůz šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, který pospíchal na svou svatbu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám