Hlavní obsah

Na Moravu přijde orkán, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už v noci na pondělí přijde na severní a střední Moravu velmi silný vítr, který by mohl způsobit značné škody. V Jeseníkách by podle Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) mohl vítr v nárazech dosahovat rychlosti až 125 km/h, může tak mít sílu orkánu.

Článek

Výstražná informace také platí pro Beskydy, kde by se v nárazech měl dostat vítr až na rychlost 90 km/h. V důsledku toho meteorologové lidem doporučují omezit pohyb v blízkosti větších stromů a dávat pozor na možnost pádu drátů elektrického vedení.

Také na silnicích se stane situace mnohem nebezpečnější. Lze očekávat tvorbu sněhových jazyků a závějí. V kombinaci s nárazovým větrem a padajícími větvemi ze stromů bude třeba dbát zvýšené opatronosti.

Přes západní Evropu postupuje k východu studená fronta. Před ní zesílí zejména ve vyšších vrstvách atmosféry jižní až jihovýchodní proudění, uvedli meteorologové. Výstraha platí pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj od dnešních 20:00 do pondělních 15:00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám