Hlavní obsah

Topolánek: kolem Švejnara je korupční potenciál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek v neděli přiostřil napjatou atmosféru před páteční volbou prezidenta, když v Otázkách Václava Moravce na ČT označil kandidáta Jana Švejnara za oběť dlouhodobého obchodu organizovaného lidmi kolem ČSOB. Kolem Švejnara existuje "korupční potenciál", prohlásil Topolánek. Švejnar se proti tvrzení ohradil.

Článek

"Je tam korupční potenciál,“ napadl Topolánek Švejnarovo zázemí, které dal do souvislosti s lidmi kolem Československé obchodní banky (ČSOB). Švejnar je členem dozorčí rady ČSOB, v případě zvolení prezidentem hodlá z této funkce odstoupit.

"Tam to prokorupční prostředí určitě existuje, je to na bázi pořád nedokončeného případu ČSOB a nejenom politiků ČSSD a já myslím, že tady ten prokorupční potenciál je," uvedl Topolánek.

"Ta kampaň určitě nestála 500 000 korun, možná v eurech (zhruba 13 miliónů Kč),“ pokračoval předseda ODS, který zároveň zpochybnil věrohodnost publikovaných průzkumů veřejného mínění, když je označil za "cinknuté“.

Švejnar chce po Topolánkovi důkazy

"Byl bych rád, kdyby ke všem svým tvrzením premiér Topolánek co nejdříve předložil relevantní důkazy," reagoval na slova premiéra Švejnar.

"Nevím, co myslí pan Topolánek poukazováním na 'prokorupční potenciál' ve spojení s mojí kandidaturou několik dnů před volbou prezidenta," pokračoval Švejnar. Trvá na tom, že náklady spojené se svou kandidaturou financuje sám. Původně je odhadoval na 500 000 korun, nyní prý činí asi 750 000 korun. Jestliže Topolánek tvrdí, že činí téměř 13 miliónů, pak nezná kurz koruny k euru, nebo nic netuší o cenách v Česku, uvedl.

Topolánek v debatě, které se zúčastnili předsedové pěti sněmovních stran, uvedl, že skupina politiků, kterou označil za prokorupční koalici, prochází napříč politickými stranami. Topolánek zároveň připomněl "brutální obsazení IPB" a ztracené desítky miliard korun. Žádné důkazy Topolánek neuvedl s tím, že své názory dokazovat nemusí.

Prokorupční koalice napříč stranami? Nestoudné, tvrdí Paroubek

Předseda ČSSD Jiří Paroubek premiérovo tvrzení pokládá za absurdní, nestoudné a neslýchané. „Jak by předseda nejsilnější opoziční strany s předsedou jedné vládní strany chtěli organizovat korupční kampaň?,“ narazil na skutečnost, že Švejnara podporuje kromě ČSSD také vládní Strana zelených, která ho navrhla.

Mluvčí ČSOB Tomáš Kopecký řekl, že banka nebude na výroky premiéra reagovat. Kandidatura je čistě osobní záležitost pana Švejnara, dodal.

Předseda Strany zelených Martin Bursík následně Topolánka upozornil, že by se měl ve svých výrocích mírnit s ohledem na další spolupráci v koalici. "Mě to velmi mrzí, ten výrok na adresu Jana Švejnara, je to slušný člověk,“ poznamenal Bursík a obrátil se na Topolánka: "Byl bych opatrný s takovými napadeními, protože budeme potřebovat zase začít pracovat v koalici.“

Topolánek: Klaus bude zvolen, obchody s hlasy nepotřebujeme

Topolánek zároveň vyloučil, že by ODS měla zapotřebí provádět politické obchody s cílem dosáhnout znovuzvolení Václava Klause prezidentem. „Prezidentská koalice, i když se nekryje s vládní koalicí, existuje a je schopná Václava Klause zvolit,“ řekl předseda ODS.

Spekulace o hlasech KDU-ČSL pro Klause výměnou za církevní restituce nedávno přiživil lidovecký ministr Cyril Svoboda, když napsal, že podpora Klausovi dává reálnou šanci získat pro majetkové vyrovnání státu s církvemi plnou podporu poslanců a senátorů ODS. ODS existenci dohody "Klaus za církevní majetek" odmítla. Svobodovo vyjádření dnes označil za nevhodné šéf zelených Martin Bursík, předseda lidovců Jiří Čunek zvolil výraz "politicky neprozíravé".

Předseda KSČM Vojtěch Filip v této souvislosti uvedl, že pokud bude zvolen Klaus a přispějí k tomu lidovci, bude prezidenta vnímat jako prokorupčního. Topolánek na jeho slova již nereagoval, protože dvouhodinovou debatu po hodině opustil.

Věcný záměr zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, který vláda schválila tento měsíc, předpokládá, že by stát církevním řádům vrátil třetinu majetku, dvě třetiny má tvořit peněžitá náhrada ve výši 83 miliard korun, která by se církvím vyplácela po dobu 60 let. Včetně úroků by tak církvím stát zaplatil dohromady asi 270 miliard korun. ČSSD považuje výměnu "prezident za 300 miliard" za "korupci nejhrubšího zrna".

Topolánek během první části pořadu několikrát zpochybnil jeho smysluplnost a po přestávce studio opustil s tím, že má na další hodinu naplánovaný program. Spěchal do Brna na tenisový Fed Cup. Při cestě jeho vůz zřejmě překročil povolenou rychlost.

Reklama

Výběr článků

Načítám