Hlavní obsah

Turci demonstrovali proti nošení šátků ve školách

– ANKARA

Přes sto tisíc Turků demonstrovalo v sobotu proti vládnímu návrhu, který by zrušil zákaz nošení šátků na univerzitách. Kritici změny se obávají, že bude-li šátek na vysokých školách povolen, stane se zdrojem tlaku na všechny ženy, které si v Turecku hlavu nezahalují.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Protestující ženy, které nechtějí aby vláda povolila nošení šátků na univerzitách.

Článek

Zahalování na školách má podle vlády pomoci ženám, které se zahalovat chtějí. Podle demonstrantů se však toto stane jen velkou třecí plochou mezi silně muslimsky smýšlejícími ženami a těmi, které se nezahalují. Prý to popírá tradiční laickou povahu země.

Turecko je laické, a takové zůstane... pryč s vládou," skandovali demonstranti u mauzolea zakladatele tureckého moderního státu Mustafy Kemala Atatürka, autora zákazu nošení muslimských šátků v Turecku. Podle armády, která se označuje za ochránce laické povahy země a spravuje mauzoleum, se na protestním shromáždění sešlo asi 125 000 lidí.

Na demonstraci přišlo více jak sto tisíc lidí.foto: Reuters/Umit Bektas

Vláda v pátek předložila parlamentu návrh na revizi části ústavy, která zakazuje nošení muslimského šátku na vysokých školách. Vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) má přitom podporu nacionalistické Strany národní akce (MHP), s níž disponuje v parlamentu potřebnou většinu k prosazení změny.

Premiér Recep Tayyip Erdogan, sám věřící muslim, jehož choť a dcery muslimský šátek nosí, prohlašuje, že cílem reformy je pouze zajistit respektování základních práv. Jeho okolí tvrdí, že je to nezbytné pro splnění všech požadavků na cestě Turecka k jeho budoucí možné integraci do Evropské unie.

Dnešní demonstraci svolalo 35 sdružení včetně pěti feministických. Mnozí účastníci nesli nad hlavami turecké státní vlajky.

Muslimský stát ale laická vláda

Podle politiků změna zákona neznamená porušení laického charakteru země. Má totiž umožnit pouze nošení tradičního šátku vázaného pod bradou (takzvaný basörtüsü), nikoli muslimského šátku kryjícího celou hlavu, jenž v očích laických kruhů symbolizuje příslušnost k politickému islámu. Odpůrci zrušení zákazu ale tvrdí, že jde o symbolický krok, který může otevřít Pandořinu skříňku a vést například k povolení nosit muslimské šátky i v úřadech.

Turecko je z 99 procent muslimská země, ale náboženství je zde přísně odděleno od státu. Za strážkyni laického charakteru státu se považuje mocná turecká armáda, která v uplynulých 50 letech svrhla čtyři vlády, které podle ní upouštěly od principů laickosti. Naposledy tak učinila v roce 1997, kdy se jí dostalo i silné podpory veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám