Hlavní obsah

Osvětlení doladí atmosféru bytu

Právo, Bohumír Bohata

Dokonalé osvětlení v bytě spolu s výběrem nejvhodnějších bytových dezénů dolaďuje jako pověstná třešeň na dortu každý bytový design. Podtrhuje jeho celkový jednotný styl, který by měl být harmonický. Ať už jsou to žárovky na křišťálovém lustru nebo různá pestrá designová bodová světla, vše musí ladit s celkem i s jednotlivostmi navzájem.

Foto: archiv firmy: Luminex, Terinvest, Právo

Článek

Intenzita a způsob umělého osvětlení mají výrazný vliv na celkovou atmosféru v interiéru, takže při rozmisťování a výběru světel by se mělo postupovat uvážlivě. Už v předsíni bychom měli promyslet, co sem vybereme. Zda osvětlení centrální nebo bodové. Obě dvě varianty jsou možné. Osvětlení vrhá zajímavé hry odrazů a stínů, i to má vliv na celkovou atmosféru v bytě, nepůsobí izolovaně.

Jestliže si dáme do počítačového koutku v obýváku halogenovou výsuvnou a rotující lampu, můžeme být skutečně jako u vytržení. Nejenže můžeme měnit polohy světla, ale i úhly nasvícení, navíc nejen v bezprostředním okolí tohoto svěšeného tělesa, ale můžeme se kochat i jeho odrazem ve skleníku, umístěném opodál. Ba co víc - odraz světla lampy se ze skleníku dál odráží v dalším nábytku. Vzniká tak multisvětelný efekt. Dalších kombinací, které lze vymyslet, je bezpočet.

.: Jako návštěvníci z mimozemských světů působí tyto stojací lampy.foto: Eurolux/Lucis

Vliv na zdraví a imunitu

Osvětlení má nezanedbatelný vliv na naši emocionální náladu a celkovou psychiku, protože pobyt v nedostatečně osvětlených místnostech může i snížit imunitu našeho organismu. To ovlivňuje dlouhodoběji mnohé zdravotní potíže, např. bolesti hlavy, poruchy vidění, stresy, dokonce zvýšenou chuť na sladké jídlo a následnou obezitu. Málokdo ví, že skutečný problém může být v nevhodně zvoleném osvětlení bytu.

Naštěstí jsou dnes k dostání nejen pěkné lampy, lampičky, bodová světýlka, zajímavé lustry, ale i tzv. biolampy. Pod tímto názvem se prodávají mj. solné lampy, které vydávají jak světlo, tak i vyzařují sůl a s ní jód do vzduchu, takže se pak lépe dýchá i alergikům.

K sehnání jsou i biožárovky, které si namontujeme do svítidel, a ty nám prodlouží den. Působí to na problémy se stresy, imunitou a obezitou.

.: Závěsné svítidlo Alabama foto: Právo/archiv firmy: Luminex, Terinvest

Existují i osvětlení, která mají koloroterapeutický nebo aromaterapeutický účinek. Svůj vliv má zde i příjemný tvar pro oči.

Bezpočet kombinací v obýváku

V obývacím pokoji bychom měli kombinovat různé typy svítidel, abychom mohli způsob a intenzitu osvětlení měnit podle momentální potřeby a nálady. Jiné bude osvětlení při pořádání velké rodinné oslavy a jiné při posezení ve dvou u láhve dobrého vína.

.: Jemná lampa v rustikálním duchu působí v interiéru velmi příjemně.foto: Ikea

Doporučuje se na strop zavěsit centrální závěsný lustr nebo jiné velké kruhové svítidlo s kruhovou zářivkou. To by mělo být co nejnižší, aby opticky nerušilo. Také lze jedno stropní svítidlo nahradit systémem bodových světel, který jsme umístili v umělém podhledu.

Nepřímé osvětlení je také podstatné

Hodně světla získáme kombinací bodových světel u stropu a stojacích lamp. Na stropě můžeme mít centrální závěsný lustr. Jedno stropní svítidlo lze také úspěšně nahradit systémem již zmiňovaných bodových světel, která jsou umístěna na umělém podhledu. Svůj význam má stojací lampa, kterou bychom měli umístit vedle pohovky nebo oblíbeného křesla. Rozhodně se musí pamatovat na nepřímé osvětlení, které je pro navození dobré nálady v obývacím pokoji nezbytné. To docílíme nástěnnými svítidly. Jejich světlo musí směřovat nahoru ke stropu.

V obchodech je k dostání velký sortiment svítidel nejrůznějších tvarů zmnoha materiálů -- skleněných, nerezových, či stále oblíbenějších sádrových. Rozšířené jsou sádrové římsy s elektrickým osvětlením. Vyrábějí se na míru a v pestré škále provedení. Oblíbené jsou stmívače, jimiž se intenzita osvětlení reguluje a jsou obvykle součástí vypínače.

Nesmíme zapomenout na malou lampičku postavenou poblíž televize, protože obrazovka nesmí být jediným zdrojem světla v pokoji. Jestliže máme pracovnu s psacím stolem, musíme na něj dát lampu se silným světlem, neboť právě intenzivní světlo nám pomáhá se soustředit a mozek lépe pracuje.

Osvětlení bytu má několik zásadních funkcí:

- dokáže vhodně nasvítit konkrétní místo, kde potřebujeme docílit vyšší intenzitu koncentrovaného světla

- dostatečně osvítí celou plochu prostoru, v níž se nacházíme

- plní funkci estetickou

- zároveň navozuje správnou atmosféru.

Reklama

Související témata:

Související články

Osvětlení interiéru

Bohatá nabídka svítidel dává nepřeberné možnosti jak si doma vytvořit osobité prostředí. Proto si při nákupu nejrůznějších lustrů a lampiček všímáme nejen...

Správné osvětlení promění prostor

Výběr vhodného osvětlení pro místnost se odvíjí také od jejího účelu. Centrem většiny domácností je kuchyně a jídelna. Osvětlení proto vybíráme podle...

Výběr článků

Načítám