Hlavní obsah

JAR Krejčíře do Česka nevydá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JOHANNESBURG
Aktualizováno

Několikaměsíční sága o vydání Radovana Krejčíře z Jihoafrické republiky do ČR končí vítězstvím kontroverzního podnikatele. Soud v Kempton Parku v pátek rozhodl, že české žádosti o Krejčířově vydání nevyhoví. Krejčíř, který je v ČR podezřelý z několika trestných činů, tedy s největší pravděpodobností v dohledné době před českým soudem nestane.

Jihoafrický soud rozhodl, že nevydá Krejčíře do ČeskaVideo: ČTK

 
Článek

Soudce rozhodnutí mimo jiné zdůvodnil tím, že mnoho z činů, kvůli kterým je stíhán v ČR, není v Jihoafrické republice trestných.

Podle reportéra ČT Dalibora Bártka Krejčíř výrok soudu uvítal. Podnikatel odmítá všechna obvinění, která jsou proti němu v ČR vedena. Žalobce si ponechal čas pro případné odvolání.

Přes Seychely do JAR

Krejčíř české policii utekl na Seychely při domovní prohlídce v červnu 2005. Už tehdy měl pas Seychelské republiky.

Loni v dubnu se pokusil o vstup do JAR na falešný pas, přičemž byl na českou žádost zatčen.

Soud pak nejprve posuzoval Krejčířovu vazbu a nakonec rozhodl, že podnikatel může být z vězení propuštěn na kauci v přepočtu zhruba tři milióny korun. Zároveň se musel Krejčíř dvakrát týdně hlásit policii. Podmínky kauce pak soud postupně uvolňoval až nakonec úplně zrušil povinnost hlásit se úřadům a rovněž původní kauce byla snížena na polovinu.

Langerovy naděje se nenaplnily

Ministr vnitra Ivan Langer v dubnu krátce poté, co byl Krejčíř v JAR zadržen, prohlásil, že věří, že JAR Krejčíře vydá. "Já jsem přesvědčen o tom, že to je velmi důležitý signál pro všechny občany, že útěk do zahraničí neznamená útěk před spravedlností," řekl tehdy novinářům.

Podle ministerstva spravedlnosti nepřísluší českým orgánům páteční výrok soudu hodnotit. „V rámci tohoto vydávacího řízení poskytla Česká republika jihoafrické straně plnou součinnost, učinila vše, aby vyšla v mezích svého právního řádu vstříc požadavkům jihoafrické strany, a je připravena tak činit i nadále, pokud ji o to JAR požádá,“ vyjádřil se ministr Jiří Pospíšil.

Tisková zpráva ministerstva dodává, že je nyní na johannesburgské prokuratuře, aby zvážila, zda a jaký opravný prostředek bude proti rozhodnutí soudu podán.

Jaké trestné činy měl Krejčíř spáchat

:: příprava vraždy

:: příprava vraždy :: podvod

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování :: úvěrový podvod

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování :: úvěrový podvod :: omezování osobní svobody

:: vydírání

Radovan Krejčíř Narodil se 4. listopadu 1968 v Dolním Žukově na Karvinsku. Jeho matka Naděžda byla kadeřnice, otec Lambert technik. Vystudoval ekonomickou fakultu Vysoké školy báňské v Ostravě, absolvoval v roce 1991. Na konci 80. let obchodoval s tuzexovými bony a vydělal tím stovky tisíc korun. Na začátku 90. let pak provozoval zástavárny. V roce 1992 si vzal svou současnou ženu Kateřinu. Vystudovala hru na housle. Mají spolu syna Denise. Později vydělal velké peníze na investicích v kupónové privatizaci. V této době působil v mnoha společnostech. V roce 2003 skončil kvůli jedné kauze ve vazbě, po roce byl propuštěn. Krejčíř je obviněn ve dvanácti kauzách, většinou jde o podvody či nelegální převody peněz. V roce 1996 koupil seychelské občanství, které se mu hodilo po útěku z Česka v roce 2005. Seychely své občany nevydávají.

Reklama

Související témata:

Související články

ČT: Krejčír žádá o politický azyl v JAR

Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř České televizi (ČT) řekl, že v Jihoafrické republice (JAR) požádal o politický azyl. ČT dnes také uvedla, že Krejčíř jejímu...

Krejčířova pravá ruka je venku z vazby

Pravá ruka stíhaného miliardáře Radovana Krejčíře Petr Hrubý je zase na svobodě. Muž, který jednu dobu dělal Krejčířovi společnost na Seychelách, v úterý...

Výběr článků

Načítám