Hlavní obsah

Třetího muže Al-Kajdy zřejmě zabila raketa ze stroje CIA

Novinky, CNN, BBC, aš, AFP, New York Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD/KÁBUL

V úterý byl na afghánsko-pákistánských hranicích zabit třetí muž teroristické sítě Al-Kajda, jednačtyřicetiletý Abú Laís Farradž Libi. Jeho smrt potvrdila internetová stránka islámských radikálů. Listu New York Times vysocí američtí představitelé potvrdili, že byl zabit v Pákistánu při americkém raketovém útoku.

Foto: Reuters

Abú Laís Libi na archivním videu z roku 2007

Článek

Libiho smrt potvrdily internetové stránky ekhlaas.org, na nichž islámští radikálové zveřejňují svá poselství. Uvedli že Libi se „stal mučedníkem“. Jeho smrt potvrdili také vysocí američtí představitelé. Za útokem zřejmě stála americká tajná služba CIA, uvedl list New York Times. I ta totiž používá stejně jako armáda bezpilotní letadla Predator vyzbrojená protitankovými střelami Hellfire.

Při útoku podle pákistánských tajných služeb zemřelo 13 lidí, sedm Arabů a šest osob ze střední Asie. To by mohlo nepřímo potvrzovat, že mezi mrtvými je i Libyjec Libi, i když Pákistán uvedl, že o tom nemá žádné důkazy.

Pentagon listu popřel, že by úterní útok na dům ve vesnici Chusali Torikel v Severním Vazíristánu podnikl stroj amerických ozbrojených sil. CIA se pro New York Times k útoku odmítla vyjádřit.

O přítomnosti bezpilotního stroje při útoku na vesnici ležící poblíž pákistánského města Mir Ali hovořilo několik svědků náletu. Jeden z nich agentuře Reuters řekl: "Vypadalo to, že střela byla vypálena z bezpilotního letadla.“

Pákistán již vyjádřil rozhořčení nad faktem, že úterní útok na vesnici byl proveden amerických strojem. Prezident Parvíz Mušaraf, který jinak Američany podporuje, se vždy stavěl velmi negativně k případným americkým útokům na špičky al-Kajdy v Pákistánu. Podobný, leč neúspěšný útok z před dvou let vyvolal v Páksitánu pobouření a USA s podobnými akcemi přestaly. Je možné, že nyní je opět obnovily, protože Mušarafova pozice zeslábla a kmenová území při afghánských hranicích se mu nepodařilo dostat pod kontrolu.

Libi - mluvčí nebo operativec?

Libi byl navíc na seznamu tuctu nejhledanějších teroristů. Podle amerických tajných služeb a odborníků na terorismus byl třetím nejvyšším představitelem al-Kajdy, který byl v kontaktu jak a Usámou bin Ládinem, tak s Ajmánem Zavahrím. Objevil se i na několika videích, v roce 2002 uvedl, že se al-Kajda přeskupila a bude útočit na infrastrukturu a podnikat atentáty. Video z roku 2004 jej zachycovalo při útoku na americkou armádní základnu v Afghánistánu. Po boku Zavahrího se objevil i na videu z loňského listopadu.

Podle některých odborníků na terorismus by smrt Libiho mohla ochromit schopnosti al-Kajdy. Mluvčí velitelství amerických sil v Afghánistánu major Chris Belcher však o Libim tvrdí, že patří ke střední úrovni velitelů. Republikán Peter Hoekstra, který je členem sněmovního výboru pro tajné služby ale zdůraznil, že jeho význam narůstal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám