Hlavní obsah

Útoky v Afghánistánu pokračují, Kanada hrozí stažením svých vojáků

Novinky, ČTK, BBC, aš, CTV
KÁBUL/TORONTO

Sebevražedný atentátník ve čtvrtek zabil v afghánské provincii Hílmand nejméně šest lidí včetně zástupce guvernéra. Útok přišel den poté, co Kanada pohrozila stažením svých vojáků z jihu Afghánistánu, pokud nedostane další výzbroj a nepodpoří ji další vojáci.

Článek

Atentátník zaútočil u mešity správním středisku provincie, ve městě Laškargáh. Útok si vyžádal sedm mrtvých včetně atentátníka. Dalších jedenáct osob bylo zraněno. Mezi oběťmi byl i tajemník guvernéra Pir Mohammed, sdělil tiskové agentuře AP jeden z místních úředníků. Hílmand je jedním z center Tálibánu.

Kanada hrozí stažení vojáků

Kanadský premiér Stephen Harper ve středu večer pohrozil při jednání s americkým prezidentem Georgem Bushem stažením vojáků z Afghánistánu, jestliže nedostane další vybavení a podporu ze strany NATO.

Harper hovořil s Bushem telefonicky a sdělil mu, že bude akceptovat doporučení nezávislého výboru vedeného bývalým premiérem Johnem Manleyem. Jeho zpráva doporučila, aby Kanada prodloužila svou misi v Afghánistánu do roku 2009 pouze v případě, že NATO pošle na nebezpečný jih země další tisícovku vojáků. Zpráva požaduje i poskytnutí vrtulníků a zvědných bezpilotních letadel.

"Premiér zdůraznil, že pokud nebudou splněny podmínky dalších vojáků a vybavení ze strany NATO, kanadská mise v Afghánistánu nebude prodloužena," řekla Harperova mluvčí.

Bílý dům slibuje, ale neplní požadavky Kanady

Bílý dům uvedl, že Bush s Harperem jednali o tom, jak zabezpečit afghánskou misi. "Prezident zmínil vyslání dalších 3200 příslušníků americké námořní pěchoty v Afghánistánu," uvedl mluvčí Bílého domu Tony Fratto.

Když však Pentagon informoval počátkem měsíce o plánu vyslat do Afghánistánu skupinu 3200 vojáků, uvedl, že jde o "mimořádné jednorázové rozmístění“, které má trvat jen sedm měsíců, zmínila kanadská televize CTV. Potvrdil to americký ministr obrany Robert Gates.

Kanada má 2500 vojáků v provincii Kandahár, kde jsou aktivní povstalci z extremistického hnutí Tálibán. V bojích v Kandaháru přišlo o život od roku 2002 již 78 Kanaďanů. Podle průzkumu z minulého týdne podporuje vojenskou misi v Afghánistánu 50 procent Kanaďanů, zatímco 46 procent je proti.

Nynější kanadská mise v Afghánistánu skončí v únoru 2009. Opoziční liberálové požadují, aby bojová mise byla narazena nebojovou rekonstrukční.

Reklama

Výběr článků

Načítám