Hlavní obsah

CNN: Prostitutky z Čech jsou pronajímány do britských nevěstinců

Novinky, CNN, aš, rei, TV3 (Nový Zéland)
Aktualizováno

Investigativní čtyřminutová reportáž, kterou odvysílala ve čtvrtek CNN a další televize, ukazuje, že majitelé českých nevěstinců nabízejí své ovečky britským kolegům. Za „pronájem“ jedné ženy požadují od britských „kolegů“ několik tisíc liber a procenta. Pořad je do jisté míry matoucí, hovoří o Praze, i když jednání byla domlouvána mimo Prahu, zmíněny byly Teplice.

Článek

Autor reportáže, reportér britské ITN, se vydával za jednoho z majitelů britské sítě nevěstinců EUrotika, který chce získat pro svůj podnik dívky z Čech. Obchod však nedojednává v Praze, byť ji reportáž v úvodu představuje jako město kultury a hříchu, ale menších městech při českoněmeckých hranicích, jeden z pasáků mluví o Teplicích.

Nejprve jde jednat do podniku Love Story, kde mu nabízejí mladou Gabrielu, kterou nutí, aby se svlékla a ukázala své přednosti. Jeden z pasáků se obrací na svého kolegu: "Řekni, že byla hubená, ale teď hodně přibrala.“ Přitom ukazuje na její hrudník.

:. Záběr skrytou kamerou na muže, který nabízel pronájem dívky Gabriely. Foto: repro CNN

A tvrdí, že jeho bratranec už takto pronajal jednu dívku do Manchesteru. Pak se dohadují o penězích. Reportér nabízí půlku toho, co dívka vydělá, s tím, že sám si nechá druhou půlku. Silnější pasák se opět obrací na svého kolegu. "Řekni mu, že normální je, že se dává 5000 (liber) a procenta z toho, co vydělá. Já nemám rád podrazy, tohle znám, když to bude klapat, tak by šlo víc holek,“ říká muž v reportáži česky.

:.Gabriela, kterou nabízeli na pronájem do Anglie.Foto: repro TV3

První na zkoušku

Ještě sdílnější byl další pasák, nazývaný Alex, který nabízí jednadvacetiletou dívku Soňu, která ale vypadala mnohem starší. Právě on prozradí, že se natáčí v Teplicích. "Pracovala v Německu, Holandsku, v Čechách, tady v Teplicích, ona už byla všude.“ Soňa k tomu dodává: "V celé Evropě, ve Francii, ale v Anglii jsem byla jen tři měsíce".

:.Soňa, kterou nabízeli na pronájem do Anglie. Foto: repro TV3

Majitel nabídl ještě další dívky, ale jeho podmínka je jasná: "První musí jít ona na zkoušku a potom pošlu ty tři.“

"Chceme za to tři tisíce a potom bysme si dali ten zbytek,“ vyjadřuje se k finanční stránce věci. Pasákům i dívce je rozumět, mluví česky.

:. Reportér ITN Chris Rogers, který o "pronájmu" prostitutek v Teplicích vyjednával. Foto: repro CNN

Starosta obchody připustil

Ačkoliv se v reportáži hovoří o Teplicích, zmíněný noční klub Love Story stojí, podobně jako většina nevěstinců na Teplicku, u silnice E55 v Dubí. Starosta města Petr Pípal (ODS) nechá prověřit záznamy bezpečnostních kamer, které monitorují dění u tohoto podniku.

„Zjistíme tak, jestli byl reportér přímo uvnitř, nebo jestli zde natočil jen ilustrační záběry a ke schůzce s pasáky došlo někde jinde,“ řekl Právu a připustil, že obchody popsané v reportáži se v nevěstincích mohou odehrávat.

Prostituce v ČR je legální, tvrdí reportér

Reportáž je pojata do jisté míry tendenčně. Na úvod zazní slova: "Praha, hlavní město České republiky, je jak městem kultury, tak městem hříchu.“ Uvádějí ji záběry na Pražský hrad a Karlův most. Natáčení se přitom odehrává pouze mimo hlavní město v nechvalně proslulých příhraničních nevěstincích. Teplice jsou v reportáži označeny za městečko hned za Prahou.

Reportér navíc tvrdí, že prostituce je v ČR legální, a právě proto se "Praha stává výkladní skříní pro majitele britských nevěstinců, kteří pátrají po sexuálních otrokyních“.

Policie prostor nedostala

Celá reportáž stojí jen na jednání s pasáky ze dvou klubů, u nichž není jasné, zda by opravdu dívky dodali nebo třeba chtějí pouze z cizince vylákat peníze. V reportáži autor nemuví ani s českými úřady ani s českou policií. „Zahraniční televizní štáb nekontaktoval s žádostí o vyjádření k této problematice nikoho z vedení okresního ředitelství,“ uvedla mluvčí teplické policie Ilona Novotná.

Reportér ITN řekl, že britské úřady již několik sexuálních otrokyň osvobodily a nyní jsou na bezpečném místě. Doufá, že české úřady také zasáhnou.

Kromě CNN odvysílala reportáž například novozélandská televize TV3. Ta ji na svém webu doprovodila článkem s bombastickým titulkem "V Praze odhalen ilegální obchod se sexuálními otrokyněmi". Také zde se dokonce dvakrát objevuje mylná informace, že prostituce je v Česku legální.

Natáčelo se i mimo ČR

Čtvrteční reportáž byla součástí cyklu, který CNN vysílala v uplynulých dnech. Středeční díl byl natočen v Rumunsku, kde je podle autorů běžné, že gangy obchodují mezi sebou a dívky tak putují od skupiny ke skupině.

Štábu se nakonec podařilo jednu z dívek zachránit a odvézt ji do azylového centra na utajeném místě.

Čtrnáctiletá Monika reportérovi Rogersovi krátce po koupi nabídla v autě sexuální styk, aby mu dokázala své schopnosti. Štáb se jí proto rozhodl povědět, že neobchoduje s prostitucí a že je Monika na svobodě. Šokovaná dívka jim tvrdila, že neví, co bude v životě dělat.

Na životě ohrožená Monika trpící syfilitidou nakonec po pár dnech z azylového domu utekla, zněl reportážní epilog.

Co řekl Rogers CNN o dokumentární sérii
„Věděli jsme ze zpráv, že nelegální prostitutky v Británii jsou. Nás zajímalo proč a jak se sem dostávají.“
„Zřídili jsme fiktivní internetový obchod s dívkami EUrotica a během dvou hodin jsme měli 400 objednávek. I kdyby jen polovina z nich byla míněna vážně, vydělali bychom v příštích týdnech 20 000 liber.“ (okolo 700 000 korun)
„Každý gang má svého ‘dveřníka’, který hlídá, kdo získává ke skupině přístup a neutralizuje novináře a policisty. Členové našeho štábu působili v Dubí dlouho předtím, než jsem tam dorazil já. Do té doby se jim podařilo do podsvětí infiltrovat, ti lidé jim v době mého příjezdu věřili.“
„Měli i svou mezinárodní spojku, Angličana jménem Jerry, který řídil některé obchody v Manchesteru. Toho jsme nečekali a dost nás znervóznil. Kladl mi nepříjemné otázky.“
„Metody gangů jsou kruté. Dívky unesou, hromadně znásilní a rychle je přesvědčí, že když se na pár minut denně propůjčí prostituci, nebudou bité a hladové. V Rumunsku je situace nejhorší. Tam se dokonce po pár letech některé dívky samy stávají obchodnicemi.“

Reklama

Výběr článků

Načítám