Hlavní obsah

Žáček chtěl dát propustit tisíce policistů

– PRAHA
Právo, Jakub Troníček

Šéf Ústavu pro výzkum totalitních režimů Pavel Žáček navrhl nejradikálnější změnu v lustracích od roku 1992, která by však znamenala, že by od policie muselo odejít až tisíce lidí v čele s prvním náměstkem policejního prezidenta Jiřím Houbou. Proti novému seznamu útvarů bývalé StB, jejichž tehdejší příslušníci by nyní lustrací neprošli, protestovaly jak policejní odbory, tak vedení policejního prezidia.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šéf Ústavu pro výzkum totalitních režimů Pavel Žáček

Článek

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) jim nakonec ustoupil a rozhodl, že pravidla lustrace se měnit nebudou. „Dostali jsme příslib od ministra vnitra Ivana Langra, že seznam se rozšiřovat nebude. Je to velký úspěch, protože jinak by to znamenalo doslova devastaci policie,“ řekl k tomu ve středu Právu po týdenním vyjednávání s vnitrem šéf policejních odborů Milan Štěpánek.

Česká policie se totiž v současné době potýká s takřka kritickým podstavem 5000 lidí.

Houba před revolucí sloužil u útvaru Lípa, spadajícího pod 5. správu SNB, který měl být podle Žáčkova návrhu zařazen do „závadných“ útvarů. „To byla obdoba dnešního útvaru chránícího ústavní činitele. Byli tam přeřazováni mladí kluci, aby pak obcházeli třeba ambasády,“ poznamenal Štěpánek.

Vedle útvaru Lípa měl nový seznam zahrnovat také správu kontrarozvědky pro boj proti mimořádným a zvláštním formám trestné činnosti, výpočetní středisko StB nebo statisticko-evidenční oddělení fungující při krajských správách SNB. Potíže s uplatněním u policie by měli také pracovníci bývalého oddělení ostrahy státních hranic a odboru letové kontroly.

Langer: Změny pouze zákonem

„Můj postoj k celé záležitosti je jasný, podmínky lustrace se musí řídit pouze zákonem a ten zůstává stále stejný. Pokud by se měl seznam někdy v budoucnu rozšířit, muselo by to být legislativní formou, a nikoliv pouze nějakým interním nařízením,“ konstatoval ve středu Langer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám