Hlavní obsah

Italský prezident požaduje sestavení prozatímní vlády

Novinky, ČTK, Bloomberg, Thomson Financial
ŘÍM

Italský prezident Giorgio Napolitano nevyhověl přání expremiéra Silvia Berlusconiho na urychlené vyhlášení předčasných voleb. Místo toho ve středu požádal předsedu horní komory parlamentu Franka Mariniho, aby sestavil přechodnou vládu.

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Předseda Senátu Franco Marini (vlevo) sleduje, jak hovoří prezident Giorgio Napolitano.

Článek

„Prezident požádal Franka Mariniho, aby se pokusil sestavit dohromady vládu, která by se mohla shodnout na schválení nového volebního zákona,'' sdělil Donato Marra, který vede prezidentovu kancelář.

Napolitano upřednostnil sestavení prozatímní vlády právě kvůli změně volebního zákona, který by umožnil sestavit stabilnější vládu, než ten současný. Předchozí reforma sice dala vítězné straně navíc křesla v dolní komoře, ale v Senátu stále závisí i na malých uskupeních, která ji mohou nechat padnout, jakp se to stalo Prodiho kabinetu.

Bývalý odborářský boss, 74letý Marini, označil nabídku za obtížnou práci, protože expremiér Berlusconi a jeho spojenci se odmítli podílet na prozatímní vládě, chtějí předčasné volby, i když prezident Napolitano vyzval všechny parlamentní strany, aby dospěly k dohodě. Marini by měl pro splnění svého úkolu získat podporu v parlamentu.

Reklama

Související články

Prodiho vláda je na pokraji pádu

Dvacet měsíců po nástupu k moci musí italský premiér Romano Prodi a jeho vláda levého středu bojovat o přežití. Z koalice se totiž stáhla malá centristická...

Výběr článků

Načítám