Hlavní obsah

Rošt postele vydrží celý život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spánek zabírá značnou část dne, a proto je důležité věnovat výběru postele dostatek času a rozhodně na ní nešetřit. Podívejme se na možnosti, které máme při výběru roštů.

Článek

Rošty narozdíl od matrace můžou a většinou i vydrží po celý život. Je praktičtější pořídit části zvlášť i na dvojlůžko. Výměna nebo oprava pak vyjde levněji. Od matrace rošty přebírají zatížení, které by měly rovnoměrně rozložit, zvláště pokud máme slabší matraci. Silnější matrace totiž rozprostře zatížení z větší části sama.

Na výběr máme z roštů laťkových a lamelových. První jsou pevné, přičemž vzdálenost mezi laťkami by neměla být větší než šest centimetrů. Pokud je větší, riskujeme deformaci matrace a její znehodnocení.

Lamelové rošty máme pevné, polohovací a elektrické. Vyrábějí se z březového nebo bukového dřeva nebo jsou umělé. Odborníci tvrdí, že počet lamel by měl být alespoň 28 a měly by dobře pružit.

.: rošt Fiberflex KF 100x210 cm s ručním nastavením části hlavy a nohou má 20 lamel z vrstveného dřeva uložených ve 30 flexibilních kaučukových pouzdrech. Hodí se pro pěnové, sendvičové a latexové matrace.

V dnešní době je možné pořídit i takový rošt, ve kterém můžete lamely ukotvit volně a jejich tuhost regulovat pomocí pohyblivých pojezdů. Správná poloha by vám měla dovolit zůstat v rovině i při pozici na boku a při lehu na zádech pak respektovat fyziologické zakřivení páteře.

Faktory ovlivňující výběr roštu
osobní hmotnost
cena
druh, výška matrace
zdravotní stav

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám