Hlavní obsah

Klaus odmítl politický obchod s církevními restitucemi

Právo, trj
PRAHA
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus odmítl, že by církevní restituce byly součástí politických obchodů, které mají provázet volbu prezidenta. Klaus to napsal v odpovědi na dopis šéfa ČSSD Jiřího Paroubka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

„O žádných spekulacích tohoto typu nevím a podle všech mně dostupných informací se jedná opravdu jen o spekulace,“ napsal prezident. S obsahem jeho odpovědi seznámil novináře Paroubek.

Klaus připomněl, že majetkové narovnání s církvemi je součástí koaliční dohody a programového prohlášení vlády Mirka Topolánka. „Já jsem toto téma za celý rok nijak nekomentoval a o navrženém restitučním schématu jsem se dozvěděl až ex-post počátkem prosince 2007,“ napsal Klaus.

Prezident souhlasí s Paroubkem, který žádal širokou politickou shodu nad odškodněním církví. „Předpokládám, že taková shoda nastane – nebo eventuálně nenastane – při projednávání tohoto tématu v parlamentu,“ stojí v Klausově odpovědi.

Klaus uvedl, že se o řešení problému snažil už dříve sám. Dohoda pod jeho vedením byla „sice na jiném základě, ale s podobnými ambicemi“ připravována a prý i „parafována“ před deseti lety. „Nebylo mou vinou, že nedošlo k její realizaci,“ shrnul Klaus.

Rödlovi milost zatím nedá

Klaus se také vyjádřil k Paroubkově žádosti, aby udělil milost plzeňskému primátorovi Pavlu Rödlovi (ODS), který čelí trestnímu oznámení za to, že zakázal v Plzni pochod neonacistů. Klaus se s Paroubkem shodne v názoru „na nacistické zločiny včetně jejich dnešních obhájců“.

„Jsem z řady důvodů přesvědčen, že je správné panu primátorovi v případě potřeby pomoci. Ale za celých pět let jsem při udělování milostí dodržoval jeden základní princip: milost se eventuálně uděluje až po vynesení rozsudku,“ napsal Klaus. Výjimku činil jen při zdravotních důvodech u dotyčného.

„Nedomnívám se, že by bylo správné, abych právě teď tento princip porušil,“ oznámil prezident a dodal: „Věřím, že i soud – dojde-li k němu – rozhodne správně.“

Reklama

Výběr článků

Načítám