Hlavní obsah

Koalice soukromých lékařů navrhuje vyšší poplatky

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Koalice soukromých lékařů, která sdružuje 15 tisíc doktorů, navrhuje, aby pacienti v některých případech platili vyšší poplatky než dosud. Za ošetření v ordinaci, kde pacient není registrován, a za návštěvu lékaře v bytě by lidé měli platit 90 korun namísto současných 30 korun.

Článek

"Shodli jsme se na potřebě takové zákonné úpravy, podle níž by regulační poplatek 90 korun platil pacient při poskytnutí vyšetření u lékaře v primární péči, tedy praktika, pediatra, gynekologa, zubaře a není u něj registrován. Tento poplatek by se platil i při návštěvě lékaře u pacienta,“ řekl to ve středu Právu mluvčí uvedené koalice Jiří Pekárek, který je současně prezidentem České stomatologické komory.

Na dotaz, od kdy by se tento vyšší poplatek měl hradit, dodal, že to nezáleží na nich, ale na zákonodárcích.

"Budeme se tím seriózně zabývat,“ řekl Právu Tomáš Cikrt, mluvčí ministerstva zdravotnictví. "Lze to vzít v úvahu po půl roce, kdy chceme dopad poplatků vyhodnotit a navrhnout případné změny,“ dodal.

Jelínek: je to v zájmu pacienta

Místopředseda Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek odůvodnil vyšší poplatek tím, že by pacient měl být motivován k racionálnímu chování.

"Měl by jít nejdříve ke svému praktickému lékaři, který ho zná, léčí ho, a teprve když je potřeba, měl by navštívit lékaře, k němuž ho jeho praktický lékař doporučí. To je ideální cesta pro pacientovo zdraví,“ řekl Jelínek.

Podle něj zároveň tato cesta je nejekonomičtější. "Každá další klička, obcházení této cesty, je na úkor kvality péče o pacienta, protože pacient přichází k lékaři, který ho nezná, komplikuje tím vyšetření, prodlužuje ho a prodražuje. Proto taková to cesta by měla být zatížena vyšším regulačním poplatkem,“ uvedl Jelínek.

Více konzultací po telefonu

Podle koalice soukromých lékařů došlo v ordinacích k mírnému snížení návštěvnosti, ale to je dáno tím, že se pacienti "předzásobili lékařskou péčí“. Větší zájem je také o konzultace po telefonu.

Hovorka podpoří návrh ČSSD na zrušení poplatků

Koalice je proti jakýmkoli výjimkám z placení poplatků, jak o ně usiluje například lidovecký poslanec Ludvík Hovorka. Ten chce, aby byly osvobozeny od poplatků děti do 18 let. Je také připraven podpořit i návrh sociálních demokratů, který má Parlament projednávat příští úterý, v němž se navrhuje zrušení všech poplatků.

Hovorka návrh podpoří proto, aby prošel do druhého čtení, a pak se diskutovalo o úpravě stávajících poplatků pro určité skupiny obyvatel, zejména děti a důchodce.

Doktor Pavel Neugebauer ze Sdružení pediatrů se ale domnívá, že děti do 18 let by z poplatků být vyňaty neměly. "Když rodiče koupí dětem mobil už v první třídě a dokáží platit kredit, pak nevím, proč by neměli platit 30 korun za návštěvu lékaře,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám