Hlavní obsah

Počet obětí ptačí chřipky v Indonésii překročil stovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA

Virus ptačí chřipky H5N1 má v Indonésii na svědomí už 101 lidský život poté, co nemoci v neděli podlehli dva nakažení. O jejich smrti informoval Joko Suyono z Národního střediska pro ptačí chřipku. Indonésie je nejvíce postižena touto nemocí, skoro polovina obětí pochází právě z ní.

Foto: Jitendra Prakash , Reuters

Většina lidí se ptačí chřipkou nakazila od drůbeže.

Článek

V neděli podlehli ptačí chřipce v Jakartě devítiletý chlapec a třiadvacetiletá žena. Dva na sobě nezávislé laboratorní testy potvrdily, že dívka podlehla v neděli smrtícímu viru H5N1, uvedl Suyono.

„Žena zemřela včera a my jsme právě dostali výsledky pozitivního nálezu ptačí chřipky. Celkový počet mrtvých je nyní 100 ze 124 případů nákazy,“ uvedl Suyono.

Záhy poté informovalo indonéské ministerstvo zdravotnictví o smrti chlapce z jakartského předměstí, který se stal sto prvou obětí. Současně sdělilo. že s ptačí chřipkou byli nově hospitalizovaní jednatřicetiletá žena a dvaatřicetiletý muž.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Nemoc si na celém světě vyžádala již přes dvě stě dvacet obětí. Většina lidí se nakazila od drůbeže infikované virem H5N1. Vědci ale varují, že virus může zmutovat a šířit se i mezi lidmi. Už několikrát se objevily informace, že se lidé nakazili navzájem, ale zatím jde o ojedinělé případy. Nákazu mezi lidmi už potvrdila i Světová zdravotnická organizace.  

Indonésii se nedaří ptačí chřipku zvládnout, protože kvůli nedostatku financí nepřistoupila k masovému vybíjení drůbeže, jaké zastavilo šíření nemoci v dříve nejvíce postiženém Vietnamu. Odborníci se obávají, že Indonésie by se tak mohla stát ohniskem pandemie ptačí chřipky.

Reklama

Související témata:

Související články

Ptačí chřipka se rozšířila i do Ghany

Ghana je další africkou zemí, kde se objevil virus ptačí chřipky H5N1, který je přenosný na člověka. Jeho výskyt v zemi potvrdila ve středu Světová...

Výběr článků

Načítám