Hlavní obsah

Humanitární pracovníci stráví ve vězení osm let za pokus o únos dětí

Právo, DPA, nek
PAŘÍŽ

Na osm let poslal v pondělí pařížský soud šestici Francouzů, členů humanitární organizace Zoeina archa, za údajný pokus o únos 103 čadských dětí do Evropy. Pozměnil tak původní prosincový verdikt čadského soudu, který skupinu odsoudil k osmi letům nucených prací.

Článek

Francouzské úřady musely původní rozsudek přizpůsobit, protože v zemi galského kohouta trest nucených prací neexistuje. Postup Francie vyplývá i ze smlouvy s Čadem, v níž se obě země zavázaly respektovat rozsudky justice druhého státu v případě, že odsouzení požádají o odpykání trestu ve své vlasti.

Zoeina archa tvrdila, že chce dopravit děti, údajné sirotky z válkou postiženého súdánského Dárfúru, do náhradních rodin ve Francii a Belgii. Pracovníci OSN ale zjistili, že většina z těchto dětí pochází z Čadu a mají své rodiny. Čadská justice to označila za pokus o únos.

Francouzská vláda se od operace Zoeiny archy distancovala, vyvinula však značné diplomatické úsilí o vydání odsouzených k odpykání trestu do vlasti. To se podařilo. Obhájci a příbuzní odsouzených se ale dožadovali, aby Francie verdikt nerespektovala vzhledem k tomu, že proces v Čadu podle nich nebyl regulérní. Čad je podle nich navíc zemí, která nerespektuje lidská práva.

Reklama

Související témata:

Související články

Děti z Čadu nebyly sirotky, měly rodiče

Mezinárodní humanitární organizace odmítli udělit 103 dětem, které chtěla organizace Zoeina archa převézt do Evropy, statut válečných sirotků. Potvrdila...

Výběr článků

Načítám