Hlavní obsah

Vyzrajte na tapety

Právo, Bohumír Bohata

Mnozí z nás se zdráhají pustit se do tapetování. Obavy však nejsou vůbec na místě. Pokud si vše předem dobře rozmyslíte a nachystáte, dosáhnete výsledku, který vás určitě uspokojí a mile překvapí. Máme tu několik praktických rad, jak na to.

Článek

Přesně změříme požadovanou délku tapety, která odpovídá výšce místnosti od stropu až k podlahovému soklu. K ní musíme připočítat hodnotu periody opakování vzorku. Nakonec ještě připočteme nahoře i dole po dvou a půl centimetrech pro přesné zarovnání. Má-li tapeta vzorek, který se opakuje s dlouhou periodou, může tímto postupem dojít k velkým prořezům - odpadu.

.: Plastické tapety vyniknou ve stylovém interiéru, ale pozor na vzor, díky kterému můžete mít více odpadu. foto: archiv Rabo

Příprava ploch

Ze všeho nejdříve odstraníme staré tapety. K tomu nám pomůže propichovací váleček a škrabka. Staré tapety natřeme vodou, do které je přidán odstraňovač tapet. Nerovnosti omítky se lehce a šikovně vyrovnají sádrou nebo sádrovým tmelem, který se vyhladí špachtlí. Když zaschne, tak jej přesmirkujeme.

Nalepujeme tapetu

Tapeta se mnohem lépe na stěnu lepí, když předtím odmontujeme všechny zásuvky a vypínače. Je ale třeba vypnout proud. Omítka musí být rovná a suchá. Naměříme si jednotlivé pruhy tapety - délka je závislá na výšce tapetované stěny.

  • Tapetu položíme lícem na stůl, který musí být rovný, jednu hranu srovnáme s hranou stolu a začneme roztírat lepidlo, a to tak, že je rozetřeme od středu rovnoměrně do všech stran.
  • Tapetu důkladně poskládáme, aby celá lepidlem nasákla. Olovnicí si vyměříme a tužkou na stěnu nakreslíme výchozí svislou čáru. Pomůže nám i pravítko, kolmice musí být přesná! Nalepení prvního pruhu je velmi důležité, je to základ, od něhož se odvíjí konstrukce vzoru na zbytku plochy.
  • Tapetovat začínáme vždy vpravo nebo vlevo od okna.
  • Jestliže první pruh není nalepen přesně svisle, projeví se to po celé místnosti. Při napojování pruhů se snažíme, aby mezi jednotlivými pruhy vznikla jen rýha, aniž by se pásy překrývaly.
  • Tapetu po nalepení uhladíme pomocí kartáče nebo hadříku. Tahy vedeme od středu, směrem k vnějším okrajům, vytlačíme přitom pečlivě všechny vzduchové bublinky. Přečnívající části tapety přitiskneme k okrajům, lehce povolíme a podél okraje zastřihneme. Pro docílení roviny použijeme opět pravítko na hrany nebo provázek, který musí být napnutý. Je důležité se před položením dalšího dílu tapety ujistit, zda vzory na sebe přesně navazují.
  • Elegantním řešením horního okraje tapety je použití bordury nebo lišty. Nalepíme je po obvodu. Tapety s jedním či dvěma motivy, které se opakují, musí být nalepovány přesně.
Tapety natíráme až na konec stolu. Natřený konec tapety zvedneme a přeložíme ho natřenou částí k další natřené části.
Postupně tak tapetu složíme, aby celá nasákla lepidlem.
Místo, kde potřebujeme tapetu zarovnat, označíme tužkou nebo zakulacenou částí nůžek. Totéž provedeme i na spodním konci tapety.
Vrchní část tapety jemně odtrhneme ode zdi a přebytečný kus odstřihneme. Konec znovu zahladíme kartáčem.
Vnitřní rohy: tupou hranou nůžek na tapetě označíme, kudy prochází hrana, odstřihneme přečnívající proužek a tapetu v rohu uhladíme.
Na svislou čáru nalepíme další pruh široké tapety, jejíž hrana překrývá odtržený konec tapety ze sousední stěny.
Ustřihneme takový kus tapety, aby se vešel na ostění a překrýval sousední zeď a rám okna.
Okraje malého kusu odtrhneme, ty zakryje tapeta nad ním.
Pečlivě zastřihneme okraje tapety tam, kde přesahují okenní rám.
Pořiďte si: Štafle (pokud možno s odkládací plochou), krycí fólie nebo papír, sádrový tmel nebo sádra na úpravu nerovností, krycí páska, kbelík na lepidlo, štětec na nanášení lepidla, kartáč na uhlazování tapet, silný čisticí prostředek na mytí stěn, čistý smeták, stůl, nůžky, stěrka, váleček na uhlazení spojů, pravítko, olovnice, skládací metr, škrabka, houba a špachtle.

Reklama

Související témata:

Související články

Tapety jsou opět v módě

Chcete vytapetovat pokoj a tím ho proteplit? Víte, že je to opět v módě? S tapetou se vracejí oblíbené květinové motivy. A nejen ty. Takže - nebojte...

Výběr článků

Načítám