Hlavní obsah

Vítr na Sněžce přesáhl rychlost 200 km/h

– PEC POD SNĚŽKOU
Právo, Vladislav Prouza

Silná vichřice zasáhla v noci ze soboty na neděli také 1 602 metrů vysokou Sněžku v Krkonoších. Vrchol nejvyšší české hory čelil orkánu dosahujícímu nárazové rychlosti 216 kilometrů v hodině. Hranice orkánu začíná na 110 kilometrech za hodinu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Vrchol Sněžky opět provětral orkán.

Článek

"Přístroje ukázaly nejvyšší rychlost větru 60 metrů za sekundu. Běžně šlo o sto devadesát kilometrů. Tady ale nejde o žádnou raritu. Observatoř vichr přestála," konstatoval meteorolog polské vrcholové observatoře.

"Ještě ráno jsme ručním anemometrem naměřili skoro 144 kilometrů za hodinu. Silná mlha sice nedovolovala se pořádně rozhlédnout po vrcholu, ale nevím, že by došlo k nějakým škodám," sdělili z horní stanice lanovky na Sněžku, která kvůli větru o víkendu jezdila pouze na Růžovou horu.

Křest ohněm v podobě rekordně rychlého větru přestála i nová poštovna. "Hned ráno jsme se byli podívat a naštěstí k žádným škodám nedošlo. Vydržela i sto padesát let stará kaple sv. Vavřince," přiblížili majitelé vrcholového objektu letos skoro dokončené poštovny.

Střechu Čech provětral podobný vichr před rokem

Sněžku podobný vítr naposledy provětral téměř přesně před rokem. Orkán Kyril, který prolétl Evropou, zkosil v noci z 18. na 19. ledna skoro devadesát hektarů krkonošských lesů a ohýbal ocelové stožáry vysokého napětí. Kalamitu odpovídající celoroční těžbě Správy Krkonošského národního parku lesáci likvidovali do loňského 31. července.

Pozůstatky orkánu, který tentokrát proletěl naštěstí pouze po hřebenech nejvyšších českých hor, lze však vidět dodnes.

"Nezaznamenali jsme žádný mimořádný případ spojený s větší větrnou aktivitou," řekli Právu v neděli odpoledne operační důstojníci královéhradeckých a libereckých hasičů.

Lyžaře v níže položených areálech jako jsou Herlíkovice u Vrchlabí vichr neohrozil. foto: Právo/Vladislav Prouza

Nápor větru dosahující v neděli ráno ve Špindlerově Mlýně po divoké noci už rychlosti pouhých 45 kilometrů za hodinu přestála všechna lyžařská střediska. Vichr vleky a lanovky nezastavil. Horská služba přesto doposud varuje před nebezpečnými hřebenovými túrami umocněné třetím z pětibodové škály lavinového nebezpečí.

Reklama

Výběr článků

Načítám