Hlavní obsah

Agent Minařík obžalován z pokusu o podvod za 40 miliónů

Právo, Jan Chmelíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Obžalobě z pokusu o podvod čelí od pátku před Krajským soudem v Brně někdejší československý rozvědčík Pavel Minařík (62), který byl v 70. letech minulého století nasazen do Rádia Svobodná Evropa. Podle žalobce se pokusil vylákat na pojišťovně Moravskoslezská kooperativa 40 miliónů pojistného za zboží, zničené úmyslně založeným požárem nákladního auta na Ukrajině.

Článek

Jako jednatel společnosti Mink uzavřel Minařík obchod na dodávku 9400 metrů optického vlákna tuzemské výroby na Ukrajinu. Měl to být barterový obchod, jeho partneři z tamní společnosti Invest Commercional Consulting Petr Menžeres a Sergej Taraněnko, rovněž někdejší rozvědčíci, mu za zboží koupené za 41 miliónů měli postupně dodávat sušené mléko a kasein z Ukrajiny, určené k dalšímu obchodu.

Minařík nechal náklad pojistit na 41 miliónů. Na silnici před Chustem došlo v noci 15. května 1996 k požáru, při kterém bylo auto zcela zničeno. Pojišťovna pojala podezření, že jde o pojistný podvod a nakonec mu vyplatila jen 6,4 miliónu místo původně sjednaných 40 miliónů. Podle jejích dodatečně pořízených expertiz nemělo zboží deklarovanou hodnotu.

Minařík se s pojišťovnou kvůli tomu soudí, nesplnila prý dohodnutý závazek.

Svědek změnil výpověď

Mezitím ovšem řidič náklaďáku v roce 2002 změnil výpověď. K požáru prý nedošlo po nehodě na olejové skvrně, jak tvrdil prvních pět let. Ve skutečnosti ho v noci zastavili Minaříkovi obchodní partneři, kteří jeli v doprovodném voze, vyhodili ho z auta a to pak zapálili.

„Jsem přesvědčen, že nemůžeme prohrát,“ řekl Minaříkův advokát Milan Staněk. Další rozplétání kauzy soudce Miroslav Novák odročil na 26. únor, kdy chce vyslechnout další svědky a experty. Rozsudek by měl zaznít 31. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám