Hlavní obsah

Pospíšil chce, aby si obžalovaný mohl navrhnout trest

– PRAHA
Novinky, znk

V Česku by mohl již na konci roku začít fungovat takzvaný institut prohlášení viny. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) v pátek návrh dohody o vině a trestu představil. Tato úprava má významným způsobem zrychlit trestní řízení, zjednodušit jej a zefektivnit.

Článek

Obžalovaný by měl podle Pospíšilova návrhu právo vydat prohlášení o své vině a navrhnout pro sebe trest a také výši náhrady škody. Návrh ale musí schválit státní zástupce a soud.

"Obviněný, který uzavře takovou dohodu, bude muset mít povinně advokáta, aby si byl zcela vědom situace, do které vstupuje," uvedl ministr, který chce tak zamezit případnému ovlivňování ze strany státního zástupce.

"(Tento institut) vylučuje užití opravných prostředků, protože je dobrovolný," dodal ministr.

Novela by mohla začít platit již na konci roku

Podle něj se v anglosaském právním světě jedná o běžnou věc, v poslední době začíná být běžnou i v Evropě.

"Od roku 2006 je i na Slovensku, kde za první rok bylo uzavřeno 3 244 dohod, což není malé číslo," upřesnil. Dohodu bude možno uzavřít jak v přípravném řízení, tak kdykovli v rámci hlavního líčení.

Podle Pospíšila by vláda a parlament mohly materiál projednat v první polovině roku, do konce roku by mohl být schválen.

Možnost dohody se bude vztahovat jen na případy drobných krádeží zpronevěr nebo nedbalostních trestných činů. "Ty zbytečně zahlcují soudy," uvedl Pospíšil. Vyloučeny budou zvlášť závažné trestné činy. "Horní hranicí je osm let, ale bude to na posouzení státního zástupce a soudce," dodal.

"Je třeba s tím zacházet velmi obezřetně, aby se v Česku nekupovala spravedlnost," uvedla stínová ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD). Podle ní je možno takto postupovat jen u těch nejméně závažných přestupků. "Osm let je dost vysoká hranice,“ dodala

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám