Hlavní obsah

Kočku utýrali v Morávce u Frýdku-Místku, policie začala s výslechy

– FRÝDEK-MÍSTEK • Aktualizováno
Právo, hon

Policie už má jasno v tom, kde skupina mladých lidí brutálně utýrala kočku, na niž poslala bojového psa, a vše si za bujarého veselí nahrála na video. Událost se podle informací Práva odehrála na zahradě v malé obci Morávka na Frýdecko-Místecku.

Článek

Dokonce už jsou známá jména několika podezřelých účastníků zvrhlého večírku. Jeden z nich už absolvoval policejní výslech.

"Přiznal, že k té události skutečně došlo, ale že byl pouze pasivním účastníkem akce,“ uvedl mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec.

Podle dosavadních poznatků se brutální týrání bezbranného zvířete odehrálo v červnu 2006 před zraky asi desítky mladých lidí, včetně dívek. Policie podezírá čtveřici mladých lidí ve věku 24 a 25 let. Jeden má pocházet z Ostravy, druhý z Frýdku-Místku a další dva z okolních vesnic.

"Skutek ještě není promlčen. Prověřujeme další okolnosti,“ řekl Žurovec s tím, že událost je šetřena jako podezření z trestného činu týrání zvířat.

Video, které začátkem tohoto týdne šokovalo českou veřejnost, začíná záběry na dvojici mladíků, kteří drží kočku pod krkem a z lahve jí do tlamy lijí alkohol. Potom ji hodí na zem a pustí na ni bojového psa.

Na videu je vidět skupinu mladíků a dívek, kteří sledují, jak pes trhá bezbranné tělo. Utrpení zvířete skončí poté, co mu jeden z mladíků šlápne na hlavu a ještě jednou na bezvládnou kočku pustí psa.

:. Pes ohryzává tělo mrtvé kočky.

Kamera zachycuje i ty nejmenší detaily umírajícího zvířete, ale i obličeje některých účastníků večírku. Je tedy velmi pravděpodobné, že podnět na policii přišel od někoho, kdo video viděl a některého z účastníků poznal.

Vloni vyřešili policisté 20 z 32 případů týrání zvířat

V loňském roce od ledna do listopadu řešili policisté v Česku celkem 32 případů týrání zvířete. Z toho se kriminalistům podařilo objasnit 20 takových událostí.

Novojičínští policisté například loni v květnu obvinili devětadvacetiletého muže, který na cizí zahradě o stěnu a schodiště ubil hladkosrstého pinče. Zvíře musel veterinář později utratit. Kopací míč si zase z ježka udělal o dva roky dříve v Ostravě devatenáctiletý mladík. Zvíře málem ukopal. Když se jej strážníci ptali, proč to dělal, odpověděl, že netušil, že se to nesmí.

Za týrání zvířat přitom hrozí až roční vězení. V Česku už padl za tento trestný čin i nepodmíněný trest. Soud v Novém Jičíně loni odsoudil šedesátiletého Jaroslava Zajase ze Šenova k osmi měsícům vězení za týrání psa. Roční zvíře kopal, bil, škrtil a tahal na provaze po ulici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám