Hlavní obsah

Klaus si diktuje podmínky pro duel se Švejnarem

Právo, jp, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pouze senátoři z 13členného klubu ČSSD budou moci v úterý klást prezidentu Václavu Klausovi a jeho soupeři Janu Švejnarovi otázky. Hrad si totiž přál, aby jednání, které se uskuteční před televizními kamerami, nebylo přístupné členům dalších senátních klubů. Ti se tomu náramně diví, někteří tvrdí, že si Klaus nemá co diktovat podmínky.

Foto: Novinky

Článek

Mluvčí Hradu Petr Hájek nevidí důvod, aby se setkání účastnili senátoři z klubů, které už Klaus navštívil. "Primárně jde pan prezident na vážné jednání se senátory ČSSD,“ přiblížil Právu Hájek s tím, že je věcí ČSSD, jestli si k tomu chce přizvat také Švejnara.

"O žádný duel nejde, to je možná přání nějaké televize, která z toho asi chce udělat show,“ dodal Klausův mluvčí.

Prezidentův tým podle něho proti Švejnarově přítomnosti nic neměl a souhlasil i s přímým přenosem. "Nic jsme v zásadě nevetovali,“ shrnul mluvčí.

Rovněž šéfka senátorů ČSSD Alena Gajdůšková Právu sdělila, že Klaus nesouhlasil s tím, aby mu mohli klást otázky jiní než sociálnědemokratičtí senátoři. „V tom případě ztrácí smysl organizovat tuto debatu mimo klub ČSSD., jak bylo původně zamýšleno. Otevřené to bude prostřednictvím vnitřního okruhu (televize v parlamentu) a přenosu ČT, ČRo a dalších médií,“ přiblížila Gajdůšková.

Debata se přestěhuje a tři čtvrtě hodiny zkrátí

Diskuse má trvat hodinu a čtvrt. Změnit se má i její dějiště: místo Hlavního sálu Valdštejnského paláce by se měla konat v Zeleném salónku Kolovratského paláce.

Rozhodnutí diskusi zúžit se nelíbí senátorovi Josefu Vaculíkovi (KDU-ČSL). „Pole mého soudu takové představení obou kandidátů ztrácí na významu i na přitažlivosti pro veřejnost,“ řekl Právu Vaculík.

Senátor Jiří Zlatuška (Klub otevřené demokracie) už pozvánku na diskusi s Klausem a Švejnarem, která byla původně deklarována jako veřejná, od ČSSD dostal. A stále s ní počítá.

"Doufám, že ČSSD tlaku neustoupí a že pozvání nezruší,“ reagoval pro Právo Zlatuška s tím, že přizpůsobit by se měl přece Klaus. A kdyby se mu podmínky nelíbily, nemusel by se přece podle něj dostavit. "Chápu, že se pan Klaus nebo jeho kancelář zřejmě bojí přímé konfrontace,“ dodal Zlatuška.

Zaskočen i Sobotka

Nahlášené změny v organizaci překvapily předsedu Senátu Přemysla Sobotku (ODS), ale změny přisoudil ČSSD. "Takto jsem si nepředstavoval, že se dělá otevřená politika,“ řekl ČTK. Podle něho zřejmě akce není připravená a ČSSD se strachuje o výsledek. "Myslel jsem si, že sociální demokracie je velkorysejší,“ uvedl Sobotka.

A kdo zařídí přenos? „Zcela jistě budeme debatu vysílat na zpravodajském kanále ČT 24 a buď na ČT 1, nebo ČT 2, to v této chvíli řešíme,“ řekl Právu ve středu mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Anketa

Budete sledovat televizní diskuzi prezidentských kandidátů?
Ano
79,6 %
Ne
20,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9711 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám