Hlavní obsah

Desetitisíce Palestinců prorazily hranici do Egypta

– GAZA • Aktualizováno
Novinky, BBC, Haaretz

Desítky tisíc Palestinců pronikly ve středu na egyptské území. Neznámá skupina v noci u zdi u Rafáhu, jediného hraniční přechodu pásma Gazy s Egyptem, odpálila výbušniny, a způsobila v zátarasech trhliny. Jimi se davy Palestinců vydaly do Egypta nakoupit zboží, které se na jejich území v důsledku sankcí ze strany Izraele nedostává. Egypt jim později vstup na své území oficiálně povolil.

Článek

Ozbrojenci v noci odpálili 17 bomb. Egyptské stráže ani policie Hamásu následně Palestincům v průniku na egyptské území nebránily. Palestinci se později vraceli s taškami plnými jídla a cigaret a plastovými nádobami s benzínem.

:. Úterní protest před přechodem v Rafáhu.

Palestinci se srocovali u přechodu s Egyptem už v úterý. Srážky mezi nimi a egyptskými pohraničníky, kteří použili i vodní děla, si vyžádaly 70 zraněných na obou stranách. Palestinci požadovali, aby Káhira otevřela hranice, a oslabila tak izraelskou blokádu pásma.

foto: NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek

Izrael v pátek zahájil úplnou blokádu palestinské enklávy. Po ostré mezinárodní kritice izraelské ministr obrany Ehud Barak v úterý povolil dodat do pásma palivo pro místní elektrárnu, léky a potraviny.

Obnovené útoky

Izrael uvalil blokádu na pásmo Gazy kvůli sílícímu ostřelování jeho území palestinskými raketami Kásam. V poslední době dopadaly na Izrael v průměru tři desítky raket denně. Po zavedení blokády útoky téměř ustaly. V úterý se ale stav zhoršil, židovský stát zaznamenal dvě desítky útoků.

Chálíd Mišál, šéf radikálního palestinského hnutí Hamás, které od loňského léta pásmo Gazy ovládá, se v Damašku nechal slyšet, že útoky budou pokračovat dokud Izrael „neukončí agresi“ vůči Palestincům. Výrok kontrastuje s vyhodnocením víkendového úbytku palestinských útoků Jeruzalémem. Izrael vyjádřil naději, že Hamás porozuměl signálu, který k němu židovský stát prostřednictvím blokády vyslal.

Nejen Izrael byl kvůli blokádě kritizován mezinárodním společenstvím. Kritiku si vysloužil i Egypt za to, že neotevřel přechod v Rafáhu. Protesty Západu byly tradičně slabší než v arabském světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael zmírní blokádu pásma Gazy

Izrael v úterý jednorázově obnoví dodávky pohonných hmot a zdravotnických potřeb do palestinského pásma Gazy. Po čtyřdenní blokádě o tom v pondělí rozhodl...

Výběr článků

Načítám