Hlavní obsah

Pentagon doufá, že se s ČR brzy dohodne na raketovém štítu

– WASHINGTON • Aktualizováno

Americké ministerstvo obrany doufá, že v "příštích týdnech" bude s to oznámit dohodu s Českem o umístění radaru amerického protiraketového systému na českém území. Jednání s Prahou prý pokračují velmi rychle.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

S odvoláním na mluvčího amerického ministerstva obrany to uvedla agentura AFP.

Jednání s Prahou "pokračují velmi, velmi rychle," řekl mluvčí Pentagonu Goeff Morrell. "Blížíme se dohodě s Českem. Doufáme, že budeme moci něco oznámit v příštích týdnech," uvedl.

ČR žádný termín nemá

Z reakce mluvčích českých ministerstev obrany a zahraničí vyplynulo, že Česko žádný termín pro konec jednání o dohodě nemá a že klade důraz především na obsah dokumentu tak, aby byl dobrý.

"Jednání skončíme až ve chvíli, kdy dojednáme dobrou smlouvu. Nemáme žádný konečný termín. Rozhovory budou pokračovat příští týden. Spojené státy zatím nesplnily všechny naše bezpečnostní, ekonomické a zahraničně-politické požadavky," řekla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Mluvčí českého ministerstva obrany Andrej Čírtek řekl, že Česko vyjednává o dvou smlouvách - jedna je pod dohledem ministerstva obrany a druhá pod dohledem ministerstva zahraničí. "Jednání o obou smlouvách postupují vpřed, ale v žádném případě se nedá říci, kdy skončí. ČR si nedává žádnou lhůtu. Cílem je vyjednat smlouvy co nejvýhodněji," uvedl Čírtek.

Do ČR by byl přepraven radar, který je nyní umístěn na Marshallových ostrovech.foto: Archiv Právo

Spojené státy si přejí doplnit svůj protiraketový štít do roku 2012 o skupinu protiraketových střel v Polsku a o protiraketový radar v Česku. Systém má odrazit případný raketový útok ze strany Íránu proti USA či jejich spojencům.

Čeští politici se na umístění radaru stále nemohou shodnout. ODS je pro, koaliční vláda také o radaru vyjednává. ČSSD by chtěla vyhlásit referendum. Zelení by chtěli, aby byl radar začleněn do systému NATO. KSČM je proti stavbě.

Pokud by parlament smlouvu odhlasoval a USA nakonec radar vybudovaly, stál by v Brdech na Příbramsku. V Česku by byla pouze jeho část, rakety pro případnou obranu před střelami by byly umístěny v Polsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Radar v Česku nechce 70 procent lidí

S umístěním radaru USA na území ČR souhlasilo v prosinci podle CVVM 23 procent občanů, proti je 70 procent. Oproti předešlému průzkumu se procenta lidí, kteří...

Výběr článků

Načítám