Hlavní obsah

Průzkum CNN: za prezidenta raději Afroameričana než ženu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MYRTLE BEACH

Z pondělního průzkumů CNN mezi 1400 Američany plyne, že většina už je připravena na to, aby v čele USA stanul Afroameričan. Uvedlo to 72 procent černochů a 61 procent bělochů. Z výsledků průzkumu také vyplývá, že na ženu v Bílém domě už tak dobře Američané připraveni nejsou.

Článek

Pro ženu v čele USA se v průzkumu kladně vyjádřilo 64 procent oslovených mužů a 65 procent žen. Výsledek je tedy horší než v případě Afroameričana. A počet lidí, podle nichž jsou Spojené státy připravené na Afroameričana v křesle prezidenta, stoupá. Před dvěma lety s tím souhlasilo jen 65 procent bílých a 54 procent černých Američanů.

Průzkum je velmi důležitý pro demokraty, neboť největší šanci na nominaci do podzimních prezidentských voleb má senátorka Hillary Clintonová a Barack Obama, tedy žena a Afroameričan. O něco větší podporu mezi demokraty přitom má Clintonová. Potvrzují to i dosavadní primárky a předvolení shromáždění.

Obama uspěl jen v prvním v Iowě, Clintonová v následujících dvou v New Hampshire a v Nevadě. Protože však jsou šance obou zatím vyrovnané, tak sílí boj mezi nimi. Obama potřebuje nutně vyhrát, aby si udržel naději do dalších střetů.

Clintonová označila Obamu za politického chameleóna

Tvrdý střet přinesla pondělní diskuse demokratických kandidátů na amerického prezidenta před sobotními primárkami v Myrtle Beach v Jižní Karolíně. Navzájem se obviňovali z toho, že mění názory, Senátorka Hillary Clintonová označila Baracka Obamu za politického chameleóna, který mění názory na válku v Iráku a na zdravotní péči. Obama přitom byl doposud považován za muže, jenž má stálé názory.

Clintonová už dříve musela odrážet výtky, že ona sama zpočátku útok na Irák podporovala. Clintonová proti Obamovi použila starší rozhovor, ve kterém mimo jiné označil prezidenta Ronalda Reagana za významného politika.

Podle ní také Obama mění názory na způsob, jak zajistit zdravotní péči pro všechny Američany. V tom se k ní připadl i třetí významný kandidát demokratů John Edwards, který uvedl, že jen jeho a Clintonové plán na zajištění zdravotní péče ji zajistí pro všechny.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Obama o Clintonové řekl, že udělá vše, aby byla zvolena. Obama ji také napadl, že on pomáhal jako mladý právník nezaměstnaným v Chicagu, zatímco ona byla právničkou firmy Wal-Mart.

Clintonová mu útok vrátila s tím, že on hlavně zastupoval vládce chicagského slumu Tonyho Rezka, který čelí obviněním z podvodu. Rezko poskytl peníze i na Obamovu kampaň, Obama však tyto peníze dal na charitu.

Reklama

Související články

Američané nevědí, koho volit za prezidenta

Po začátku kolotoče primárek, z nichž vzejdou demokratický a republikánský kandidát do podzimních prezidentských voleb zatím Američané váhají, komu dát svůj...

Výběr článků

Načítám