Hlavní obsah

Izrael dočasně obnovil dodávky paliv do pásma Gazy

ČTK, BBC,
JERUZALÉM/GAZA

Izrael v úterý obnovil dodávky paliv do pásma Gazy. Čelil silnému mezinárodnímu tlaku, že blokáda pásma zahájená v pátek představuje kolektivní trest pro všechny obyvatele. Bez elektřiny zůstalo 860 000 obyvatel. Izrael tvrdý krok uplatnil kvůli neustávajícímu ostřelování svého území palestinskými raketami.

Foto: Mohammed Salem , Reuters

Cisterna s palivem vjíždí do pásma Gazy.

Článek

V úterý projely přes přechody Nahal Oz a Karni první nákladní automobily s topným olejem, naftou i plynem. Izrael umožní dodat do pásma 2,2 miliónu litrů průmyslového topného oleje, 500 000 litrů nafty pro generátory a také plyn pro vařiče, neboť některé místní pekárny už neměly na čem péci chleba. Jediná tepelná elektrárna v Gaze, která zajišťuje čtvrtinu dodávek elektřiny, by měla být spuštěna během dvanácti hodin.

Podle mluvčího izraelského ministerstva zahraničí Arje Mekela vystačí dodávka na týdenní produkci palestinské elektrárny na úrovni 60 megawattů. Dieselové palivo je podle něj určeno v první řadě pro generátory v nemocnicích. Dodány budou i léky a základní potraviny, které přiveze přes 60 kamiónů.

Izrael ustoupil mezinárodnímu tlaku, OSN varovala, že obyvatelům hrozí humanitární krize a Evropská unie blokádu odsoudila. "Jasně jsem dala najevo, že jsem proti kolektivnímu trestu lidí v Gaze,“ uvedla komisařka EU pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová.

Izrael chce tvrdě postupovat proti palestinským radikálům

Izraelské ministerstvo zahraničí však varovalo, že částečné uvolnění blokády potrvá jen jeden den. Pak Izrael vyhodnotí dopady, uvedl Mekel. Cílem blokády bylo zamezit ostřelování Izraele palestinskými raketami. Ostřelování sice pokračovalo, ale jen jednotlivými raketami, zatímco před tím denně dopadalo na území židovského státu přes třicet střel.

Dodávky byly zastaveny v pátek, aby nemohli radikálové používat auta k přepravě raket do palebných pozic. Protože v úterý ráno už na území Izraele dopadly dvě střely, je otázka, zda dodávky budou pokračovat i v dalších dnech. Rakety dopadly na město Sderot, ale nevyžádaly si oběti ani zraněné.

:. Izraelský ministr Ehuid Barad poté, co oznámil přerušení blokády. foto: Reuters/Gil Cohen Magen

Izraelský ministr obrany Ehud Barak v úterý oznámil, že vojenské akce proti palestinským radikálům budou pokračovat. "Starám se více o náš klid než o jejich klid,“ sdělil ministr obrany a dodal, že jen díky snaze vyhnout se civilním obětem se nedaří útoky zastavit.

"Mnoho teroristů žije a dýchá jen proto, že se snažíme nezasáhnout civilisty,“ uvedl Barak aniž by zmínil, že radikálové se často skrývají v domech civilistů.

Hamás dopady blokády zveličuje

Izrael už v pondělí upozorňoval, že blokády zneužívá hnutí Hamás, aby na sebe připoutalo pozornost, protože většinu proudu dostává Gaza z Izraele a tyto dodávky nebyly omezeny. Hamás dokonce uvedl, že v nemocnicích kvůli blokádě zahynulo pět pacientů. Tuto zprávu ale nezávislé zdroje nepotvrdily.

Pásmo Gazy a povinnosti Izraele

Pásmo Gazy okupované v roce 1967 během šestidenní války formálně zůstává součástí Izraele, byť se odtamtud už Izrael stáhnul. Pásmo nebylo vráceno Egyptu a Palestinci doposud nevyhlásili samostatný stát, jehož součástí má Gaza být, protože jednání o míru na Blízkém východě se podařilo obnovit teprve loni a příliš se v nich nepokročilo. Izrael jako země, která jej okupovala, je povinen v pásmu zajistit základní potřeby, přestože po stažení v roce 2006 nad ním nemá faktickou moc. Od června 2007 je ovládá radikální hnutí Hamás, které Izrael neuznává. Od té doby vzrostl počet raketových útoků z Gazy.

Palestinský premiér Salám Fajád ze slabé vlády Fatahu, která má moc jen nad západním břehem Jordánu, sdělil, že blokáda způsobila v Gaze "katastrofu". Dodal, že izraelská odpověď na ostřelování z Gazy byla "rozhodně neadekvátní", i když přiznal, že Izrael má právo se bránit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám