Hlavní obsah

Evropské a asijské burzy zaznamenaly rekordní propady

Novinky, toh, France 24
PRAHA

Jak domeček z karet se v pondělí hroutily ceny akcií na evropských, ale i světových burzách. Svoji špatnou bilanci prodloužila i pražská burza, když uzavřela pondělní obchodování o čtyři a půl procenta slabší. Série propadů se tak dostala do statistik v kolonce „nejhorší v historii“.

Článek

Lavinový efekt na burzách po celém světě vyvolává obava z recese v USA. „Za vším stojí globální panika a nervozita investorů,“ okomentoval situaci ve světě akcií Novinkám analytik z Patria Finance Martin Stuchlík.

Bush nepomohl

Strach z očekávané recese neodvrátil ani páteční výstup amerického prezidenta George Bushe, který představil plán dočasných daňových úlev k zastavení procesu zpomalování tamní ekonomiky. Stimulační balík má představovat jedno procento americké HDP, tedy asi 145 miliard dolarů.

Hned v pondělí při zahájení obchodování na burzách se začaly propadat asijské a následně evropské burzy. Před desátou hodinou dopolední zaznamenaly v Evropě jeden z největších propadů burzy v Paříži a Frankfurtu. Pařížský index CAC 40 se již minulý týden propadl o pět procent, ale v pondělí přišel další pád, a to o více než tři procenta. Obdobně na tom byl frankfurtský index DAX.

Propadla se i pražská burza

Oslabení v rozmezí dvou až 2,5 procenta se nevyhnul ani burzám v Amsterdamu, Londýně, Madridu či Stockholmu. Ještě větší ztráty však měly v pondělí dopoledne asijské burzy, například ta v Hongkongu se propadla o více než pět procent, v Tokiu o čtyři procenta.

Obchodování uzavřely v pondělí večer vesměs všechny evropské burzy slabší zhruba o pět procent. Například Poláci ztratili na burze 6,7 %, Rusové necelých 7,5 procenta, Němci pak přes šest. Ve srovnání s těmito čísly je na tom pražská burza dobře. Pondělní obchodování uzavřela se ztrátou 4,5 procenta. „Od začátku roku se pražská burza propadla o více než 17 procent. Je to nejhorší výsledek v její historii,“ řekl Stuchlík.

Ani výhledy zatím nejsou optimistické. Ekonom České spořitelny Jakub Židoň jen dodal, že se neví, jak dlouho může ještě propad trvat. „Rozhodně bych akcie ještě nenakupoval,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám