Hlavní obsah

Toyota za rok bude mít o dva hybridy víc

Novinky,

Ředitel Toyoty Katsuaki Watanabe na severoamerickém detroitském autosalonu oznámil, že už za rok na tom samém místě představí dva nové hybridní modely. Ty budou připravené pro sériovou výrobu.

Článek

První z nich bude mít logo Toyoty a jeho velikost bude někde mezi modely Avensis a Camry. Podle předchozích informací se bude jednat o první verzi nového modelu Prius, jenž se dostane na světové trhy hned ve třech velikostech. Tato by mohla být ta největší. Současný Prius v této podobě skončí o půl roku až rok později a bude nahrazen novou generací. Zároveň s ním by se měl objevit i nejmenší model, který by měl velikostně spadat do kategorie minivozů. Techniku zkoušel pravděpodobně koncept Toyota 1/X, který spojil elektromotor a spalovací agregát o objemu 500 ccm.

Druhý vůz, který se v příštím roce začne prodávat bude mít značku Lexus. Půjde o zcela nový model, který bude větší než řada IS, ale menší než řada GS.

Toyota pracuje na novém systému hybridů, který by měl mít vyšší účinnost než současná generace Hybrid Synergy Drive. Sice stále půjde o kombinaci spalovacího motoru a elektromotoru, ale s větším podílem elektřiny na celkovém výkonu. Bude se tak muset zvětšit kapacita akumulátorů a upravit systém řízení.

Problémy s bateriemi

Toyota však před nedávnem přiznala, že její plán uvést na trh novou generaci modelu Prius se opozdí. Může za to externí dodavatel akumulátorů. Budoucí prius totiž má přejít z technologie nikl-metal hybridních akumulátorů na lithium-iontové. Ovšem nové akumulátory jsou nestabilní a silně se přehřívají, což může znamenat až jejich roztečení nebo dokonce výbuch. Dodavatel tak požádal ještě o další čas na výzkum. Proto se nové modely představí až příští rok. Původně byla jejich prezentace naplánována už na rok 2008.

Reklama

Související témata:

Související články

Test Toyoty Prius: kupte si budoucnost

Toyota Prius byla prvním sériově vyráběným automobilem s hybridním pohonem na našem trhu. Není nejlevnější, za technické speciality se musí platit....

Toyota plánuje další hybridní řadu

Velký úspěch hybridních vozů značky Toyota přiměl vedení firmy k přehodnocení dalších plánů. Podle japonského deníku Nikkei je zájem o hybridní vozy tak velký,...

Výběr článků

Načítám