Hlavní obsah

Srbové prezidenta nezvolili, navrch má nacionalista Nikolić

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD
Aktualizováno

Srbové v neděli volili v prvním kole příštího prezidenta. Vzhledem k hrozícímu jednostrannému vyhlášení nezávislosti provincie Kosovo na Bělehradu se očekával spíše zájem ze strany zahraničních pozorovatelů, než domácích voličů. Ti se ale překvapivě dostavili k volebním urnám v hojném počtu. Podle prvních výsledků vyhrál nacionalista Tomislav Nikolić. Rozhodne ale až druhé kolo počátkem února.

Článek

První sčítání přisuzují Nikolićovi 38 procenta hlasů. To je asi o tři procenta hlasů více, než má jeho hlavní soupeř, dosavadní prezident Boris Tadić. Nikoliće lehce favorizovaly už předvolební průzkumy. 

Jelikož žádný z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů, rozhodne o příštím prezidentovi až druhé kolo voleb plánované na 3. února.  

Volby doprovázel velký zájem voličů.foto: Reuters/Hazir Reka

Nedělní hlasování provázela rekordní více než 60procentní voličská účast. "Voliči jsou zjevně vysoce motivovaní, protože jsou si vědomi významu těchto voleb," řekl odpoledne zástupce volební komise Marko Blagojević. 

Zdá se, že jihosrbská provincie Kosovo vyhlásí samostatnost do několika týdnů po zvolení srbského prezidenta. Srbové jsou proti tomuto kroku, jejich postoj podporuje Rusko. Naopak Evropská unie včetně ČR plánuje samostatné Kosovo uznat.

Zatímco dosavadní proevropský prezident Boris Tadić je v otázce Kosova smířlivější, ultranacionalista Tomislav Nikolić, zastupující předseda Srbské radikální strany, zastává radikálnější postoj.

Voleb se účastnili i členové zhruba stotisícové srbské menšiny v Kosovu, kde žije 90 procent albánského obyvatelstva. Naopak Albánci hlasování převážně bojkotovali, stejně jako tomu bylo v minulých letech.

Voleb se účastnili i členové zhruba stotisícové srbské menšiny v Kosovu, kde žije 90 procent albánského obyvatelstva. Naopak Albánci hlasování převážně bojkotovali, stejně jako tomu bylo v minulých letech.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko přikývne na nezávislost Kosova

Mezinárodní uznání jednostranně vyhlášené nezávislosti jihosrbské provincii Kosovo nebude zcela v souladu s mezinárodním právem, přesto však k němu dojde,...

Výběr článků

Načítám