Hlavní obsah

Kubánci zvolili do parlamentu komunisty, neměli na vybranou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVANA

Kubánci v neděli hromadně zamířili do volebních místností, aby hlasovali o kandidátech do republikového parlamentu i provinčních shromáždění. Vítěz voleb byl jasný: komunisté, jediná politická strana, která ani formálně kandidáty nenavrhuje. Stejně tak to, až na jedinou výjimku v roce 1993, nečiní opozice.

Foto: Enrique De La Osa (, Reuters

Kubánci mají volit idee a principy, hlásá poutač.

Článek

Nedělní volby proběhly podle tradičního modelu – na 614 poslaneckých křesel kandidovalo 614 osob, z nichž polovinu navrhli a zvolili obyvatelé na občanských shromážděních a polovinu správní úřady, odbory a zájmové organizace. 

Teprve noví poslanci – téměř ze dvou třetin nové tváře a lidé narození po revoluci – mezi sebou do 5. března vyberou Státní radu a ta pak svého šéfa.  

Castrova éra se chýlí ke konci

Má se za jisté, že nemocný kubánský vůdce Fidel Castro to už nebude, ačkoliv ho v neděli zvolili do parlamentu.

Castro už v prosinci předeslal, že je připraven přenechat místo šéfa státní rady, vrcholového orgánu parlamentu a země, mladším.

Reklama

Související témata:

Související články

Fidel Castro je ochoten odejít z funkce

Nejvyšší kubánský představitel Fidel Castro v pondělí v dopise oznámil, že nebude lpět na funkci a je připraven uvolnit místo mladšímu. Je to poprvé,...

Castro zopakoval záměr odejít do důchodu

Kubánský vůdce Fidel Castro naznačil podruhé v tomto měsíci možnost svého odchodu z prezidentské funkce. V dopise kubánskému Národnímu shromáždění napsal,...

Výběr článků

Načítám