Hlavní obsah

VIDEO: V Praze se extremistů sešlo přes 200, v Plzni ani ne 20

Právo, Novinky, pab, ads, rei, jky
PLZEŇ/PRAHA
Aktualizováno

Policie v Plzni zadržela v sobotu dopoledne skupinu hajlujících pravicových extremistů. Neonacisté chtěli původně západočeským městem pochodovat, plzeňský primátor Pavel Rödl ale akci zakázal. Neonacisté se tak sešli v Praze, kde jich bylo přibližně 200 až 250. Po několika desítkách minut se ale rozešli po Praze.

Foto: Patrik Biskup, Právo

V Plzni mají policisté situaci plně pod kontrolou.

Článek

Trojici hajlujících skinů zadrželi na plzeňském Náměstí republiky. „Jsou to cizinci. Zadrželi jsme je a budou předvedeni k dalším úkonům,“ řekl mluvčí policie Jaroslav Ibehej. Jak Právo na místě incidentu zjistilo, jde o trojici Poláků. Z jejich chování bylo patrné, že jsou opilí. U sebe měli nedopité lahve s alkoholem.

Extremisté v Plzni a záběry z Palackého náměstí v PrazeAutor: PRÁVO/Patrik Biskup, Stream

Podle zástupce krajského policejního ředitele Jaromíra Knížete nemá policie zatím signály, že by do Plzně mířil větší počet pravicových radikálů. Ti měli mít sraz ve 13. hodin na náměstí Emila Škody a chtěli projít městem. Sešlo se jich ale pouze několik a policisté je tak zcela přečíslili.

Asi desítka neonacistů se přemístila do blízké hospody. Policisté podnik obklíčili a čekají, jak se situace vyvine.

Na pietní shromáždění, které se konalo před plzeňskou Velkou synagogou, při příležitosti výročí prvního transportu místních Židů do koncentračního tábora, se dostavilo nejméně 500 osob.

V Praze už se neonacisté sešli také

Počet pravicových radikálů policie odhaduje v Praze na 700. V Plzni by jich mohlo být 150 až 400. Až 300 příznivců ultrapravice by mohlo dorazit ze Saska.

V hlavním městě se na Palackého náměstí ve 14:15 sešlo přibližně 200 až 250 stoupenců ultrapravice a stejný počet policistů. Na místě strávili pouze několik desítek minut a okolo třetí hodiny se rozešli do několika směrů, hlavní dvě skupiny míři na Výtoň a do centra města. Policejní opatření stále trvají a skupinky extremistů policie monitoruje.

"Policisté předvedli celkem čtyři osoby, z toho dvě kvůli prokázání totožnosti. Dvě osoby skončily na místní policejní stanici, kvůli držení zbraní a budou řešeni pro přestupek," řekla Právu mluvčí pražské policie Eva Brožová.

Vybaveni nunchakou a boxerem

"U dvou osob byly nalezeny zbraně, konkrétně nunchaka a boxer," konkretizoval pro Právo šéf protiextremistického odboru Jiří Kopečný.

Neonacisté s sebou měli pouze jednu vlajku Národního Odporu, tu se ale ani nepokusili rozvinout. "Pokud by to udělali, dopustili by se dle paragrafu 261 trestního zákona pravděpodobně trestného činu a byl by to důvod k rozpuštění shromáždění," dodal pro Právo Kopečný.

Paragraf 261 trestního zákona zakazuje veřejnou podporu hnutí, směřujícího k potlačování lidských práv nebo hnutí, které podporuje národní, rasovou, třídní či náboženskou nenávist. Trest je až pět let vězení.

Na akci se pohybovali i policisté z hospodářské kriminálky, což ilustruje skutečnost, že byly aktivovány téměř veškeré policejní složky.

Akce neonacistů v Plzni

Plzeňská akce byla původně ohlášena jako Protestní pochod za svobodu slova. Zvedla se proti němu vlna odporu. Pochod teprve ve čtvrtek zakázal plzeňský primátor. Datum pochodu odpovídá výročí transportu plzeňských židů do Terezína v roce 1942.

Reklama

Související články

Extremisty v Plzni chtějí policisté šacovat

Účastníkům akce pravicových extremistů, kteří chtějí v sobotu pochodovat Plzní, se může stát, že je policisté prošacují od hlavy až k patě. Strážci zákona...

Plzeň zakázala sobotní pochod ultrapravice

Pochod pravicových radikálů centrem Plzně, který je plánován na sobotu, se nesmí uskutečnit. Ve čtvrtek o tom rozhodl plzeňský magistrát. Právu to potvrdil...

Výběr článků

Načítám