Hlavní obsah

Bush zachraňuje ekonomiku miliardovým balíčkem

– WASHINGTON • Aktualizováno
Novinky, CNN, rei

Prezident USA George Bush vyzval v pátek k přijetí souboru opatření, která mají na federální úrovni stimulovat zpomalující ekonomiku USA. Součástí opatření mají být i daňové úlevy. Stimulační balík má představovat nejméně jedno procento HDP, tedy asi 145 miliard dolarů.

Foto: Jim Young , Reuters

Americký prezident George Bush

Článek

Bush ve své avizované řeči představil hlavně plán dočasných daňových úlev k zastavení procesu zpomalování ekonomiky. Očekávalo se však, že prezident bude konkrétnější. Bush hovořil spíše obecně, když vyzval Kongres k rychlému přijetí stimulačních opatření.

„Balík musí být dostatečně velký, aby nastartoval změny v tak velké ekonomice,“ prohlásil Bush. „Jeho rychlým přijetím ji udržíme zdravou v době, kdy sektory jako trh s nemovitostmi a hypotékami prochází procesem přizpůsobování,“ dodal.

Bush svou výzvu přednesl den po sněmovní debatě o ekonomické situaci a vystoupení správce federálních rezerv Bena Bernankeho, jenž se rovněž vyslovil pro vládní injekci ekonomice zasažené propadem cen akcií a nemovitostí.

Propad cen akcií na newyorské burze činil ve čtvrtek více než 300 indexových bodů poté, co banka Merrill Lynch oznámila odpis 14 miliard dolarů investic do rizikových hypoték. Akcie klesaly i v pátek, index Dow Jones se snížil o 0,6 procenta.

Trh rizikových hypoték patřil v posledních několika letech v USA k nejvíce rostoucímu, což souviselo s boomem stavby domů. Protože ale sazby v USA v posledních dvou letech rostly, mnozí z lidí, kteří si vzali rizikové úvěry, nebyli schopni hypotéku splácet. V prvních letech měli zajištěný nízký úrok, ale pak se sazba stanovila aktuálně.

Ekonomika zasáhla prezidentskou volební kampaň

Téma záchrany hospodářství se stalo i jedním z hlavních témat probíhající kampaně před prezidentskými volbami. Vyslovují se k němu všichni kandidáti.

Demokratická senátorka Hillary Clintonová v pátek na chudém černošském předměstí Los Angeles hovořila o svém projektu v objemu 110 miliard dolarů, který by měl oživit růst. V San Francisku zase Barack Obama zdůrazňoval přednosti svého plánu v objemu 75 miliard dolarů.

Republikánští kandidáti se ve svých návrzích zaměřovali především na snižování daní korporacím. 

Reklama

Výběr článků

Načítám