Hlavní obsah

Na severozápadě Pákistánu propukla naplno válka s Tálibánem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Až 90 ozbrojenců zabili během pátku pákistánští vojáci při bojích v oblasti Jižního Vazíristánu podél severozápadních hranic s Afghánistánem. Oznámila to pákistánská armáda. Dlouhodobé boje v oblasti se v uplynulém týdnu zintenzivnily.

Článek

Při jednom incidentu zaútočili vládní vojáci na velký počet ozbrojenců, kteří se sešikovali k útoku na vojenskou pevnost. Zabito bylo šest desítek ozbrojenců, uvedl vládní mluvčí Asar Abbás. Vládní vojáci podle něj žádné ztráty neutrpěli.

Ozbrojenci také zaútočili na vojenský konvoj a zranili čtyři příslušníky vládních sil. Ti se ale ubránili a při následných bojích zabili až 30 ozbrojenců, uvedl Abbás. Bilanci, kterou uvedl, není možné ověřit z jiných zdrojů.

Boje při afghánských hranicích se v uplynulých dnech vystupňovaly. V úterý přepadly čtyři stovky bojovníků Tálibánu vojenský tábor, který na den ovládly. Zahynulo při tom sedm vládních vojáků a dalších 15 zůstává nezvěstných.

CIA: Bhuttovou zabila al-Kajda

V Pákistánu mezitím nadále pokračuje vyšetřování násilné smrti vůdkyně opozice Bénazír Bhuttové, při němž pomáhají i experti ze britského Scotland Yardu. Vyšetřovatelé se domnívají, že za prosincový atentátem na někdejší premiérku stojí al-Kajda. Tuto skutečnost potvrdila v pátek také americké Ústřední zpravodajská služba (CIA).

O zodpovědnosti al-Kajdy se bezprostředně po atentátu zmiňovala pákistánská média. Většina Pákistánců se přesto domnívá, že Bhuttová zemřela na pokyn prezidenta Parvíze Mušarafa.

Aktivity Tálibánu v Pákistánu

:: Radikálové z afghánského Tálibánu jsou aktivní nejen ve své zemi, ale také při hranicích v Pákistánu.

:: Islámábádská vláda se je snaží vytlačit, ale nedaří se jí to. Kmenová území v severním i jižním Vazíristánu a v Severozápadní hraniční provicii nemá pod kontrolou. Ovládají je místní náčelníci.

:: Armáda není dobře vyzbrojena a v oblasti většina obyvatel sympatizuje s Tálibánem.

Mušaraf původně loni na podzim uzavřel s Bhuttovou dohodu o budoucím rozdělení si moci v zemi. Expremiérka od dohod ale měsíc před plánovanými volbami ustoupila. Zemřela na předvolebním shromáždění v Rávalpindí. Její smrt vyvolala v zemi vlnu násilných protestů, které ústřední komisi donutily posunout termín voleb na 18. února.

Reklama

Související témata:

Související články

Smrt Bhuttové šokovala celý svět

Diplomaté celého světa jsou šokováni násilnou smrtí pákistánské opoziční političky Bénazír Bhuttové. Ta zemřela při sebevražedném atentátu v pákistánském...

Al-Kajda se přihlásila k zabití Bhuttové

Teroristická síť Al-Kajda se přihlásila k odpovědnosti za čtvrteční vražedný atentát na pákistánskou opoziční vůdkyni Bénazír Bhuttovou. V pátek...

Výběr článků

Načítám