Hlavní obsah

Policie: miliónová loupež na Semilsku mohla být fingovaná

SEDMIHORKY

Kriminalisté prověřují, zda loupež miliónů korun z dodávky bezpečnostní agentury, která se odehrála ve čtvrtek na Semilsku, nebyla fingovaná. Mezi vyšetřovací verze patří i domněnka, že posádka vozu pachatele znala nebo že se přepadení stalo na jiném místě.

Článek

"Vozidlo bezpečnostní agentury se mělo ve čtvrtek kolem 09:45 pohybovat v okolí benzinové stanice v Hořicích u hlavní silnice I/35. Hledáme svědky, kteří tam v uvedené době jeli či nakupovali," uvedla Renata Šanderová z východočeské policejní správy. Policisté očekávají informace na bezplatné tísňové lince 158, případně na telefonním čísle 724 071 274.

Nešel si ulevit na benzínku

Jak vyplynulo z výpovědí příslušníků bezpečnostní agentury, pancéřové auto zločinec přepadl zhruba 100 metrů od čerpací stanice, nedaleko autobusové zastávky. "Jeden muž posádky si musel odskočit," řekla ve čtvrtek semilská policejní mluvčí Soňa Šídová.

Muž však nešel na WC na benzínovou pumpu, kde by vůz snímaly bezpečnostní kamery, ale do křoví. Mezitím na druhého člena posádky údajně zaútočil ozbrojený pachatel, muž mu peníze vydal a lupič z místa odjel.

Majitel agentury se zastal zaměstnanců

Jakkoli se zdá být čtvrteční loupež nedaleko Turnova zarážející a nepochopitelná, ředitel bezpečnostní společnosti Agency of Security Fenix Martin Pekárek se v pátek svých lidí zastal.

„Naši zaměstnanci neporušili bezpečnostní předpisy. Informace, které se objevily v médiích o tom, jak se vše stalo, jsou trochu jiné. Nebudeme až do vyšetření případu říkat, jak to bylo, abychom nenarušili vyšetřování,“ řekl Právu Pekárek.

Selhat museli lidé

Podle bývalého majitele liberecké bezpečnostní agentury, který nyní organizuje záchranné humanitární mise do zemí postižených přírodními katastrofami, Jaromíra Dolanského museli pochybit jedině zaměstnanci firmy.

„Fenix je velká a zkušená firma, které bezpečnostní předpisy zpracovávají profesionálové. Domnívám se, že muselo jít o flagrantní selhání lidí, nikoli o díru v předpisech firmy,“ zmínil Dolanský.

Podle něho patří k základním pravidlům to, že se posádka vozu v případě nepředvídaných událostí jako je nevolnost či jiná indispozice musí spojit s centrálou a zastavit může pouze na bezpečném místě. Takovým místem by byla teoreticky nedaleká čerpací stanice. Dalším předpokladem je, že je posádka na nouzové opuštění vozidla vycvičena.

Častý terč lupičů
Automobily bezpečnostních agentur na převážení peněz se stávají terčem lupičů často. Naposledy přepadli dva ozbrojení zločinci vozidlo u Ševětína na Českobudějovicku. Posádku tehdy připoutali ke stromu a ukradli peníze a ceniny. Vzniklá škoda nebyla vyčíslena.
Při loupeži peněz z vozu bezpečnostní agentury v září 2002 připravila trojice lupičů Citibank o 153 miliónů korun.

Jak se měl zločin odehrát

:: Ozbrojený muž přepadl pancéřový vůz bezpečnostní agentury Agency of Security Fenix a zmocnil se desítek miliónů korun.

:: Vůz jel z Hradce Králové do Liberce a pachatel ho prý vyloupil nedaleko benzínové pumpy u Sedmihorek.

:: Pravděpodobně získal 75 miliónů korun, policisté a ani bezpečnostní agentura však nezveřejnily, kolik peněz přesně zmizelo. Pachatel z místa údajně odjel bílým vozem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám