Hlavní obsah

Anonymní hrozba vyhnala obyvatele paneláku na půl dne z bytů

Novinky, pno
PELHŘIMOV
Aktualizováno

Nepříjemné odpoledne zažili ve středu obyvatelé jednoho z panelových domů v Pelhřimově. Důvodem byla anonymní hrozba o uložení trhaviny v domě, kterou oznámil neznámý muž kolem druhé hodiny. Obyvatelé domu pak museli večer strávit hodinu mimo dům.

Článek

Vše začalo odpoledne kolem druhé hodiny, kdy neznámý muž oznámil domovním telefonem jednomu z nájemníků domu v Pražské ulici, že je v době bomba, která za šest hodin vybuchne. Muž okamžitě informoval policisty prostřednictvím linky 158.

Na místo ihned vyrazili policisté, pyrotechnik a psovodi se psy vycvičenými na vyhledávání výbušnin. Celkem bylo do akce nasazeno třicet policistů z různých bezpečnostních složek,“ řekla mluvčí pelhřimovské policie Hana Kotková.

Policisté prohledali celý dům, ve kterém je sedm desítek bytů. Lidé postupně začali opouštět své byty, odcházeli k příbuzným, jiní využili možnost zůstat v nedaleké základní škole. Do devatenácti hodin policisté žádnou výbušninu nenašli.

„Mezi devatenáctou a dvacátou hodinou byl dům zcela bez nájemníků, rovněž byl uzavřen přístup do nejbližšího okolí. K výbuchu nedošlo, po čtvrt na devět večer se lidé začali vracet do svých domovů,“ doplnila Kotková.

Kriminalisté pátrají po autorovy výhružky a případ vyšetřují pro podezření ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy.

Neznámý hlas vyhrožoval po telefonu

Podobný případ řešili policisté ve středu také na Karvinsku. Krátce před 16.00 hodinou neznámý hlas na linku 158 oznámil : "V Rychvaldě na sídlišti na poště je bomba."

Budova České pošty a přilehlá pobočka České spořitelny byla evakuována. Policisté objekty a okolí prohlédli. Žádný podezřelý předmět ani nástražný výbušný systém nalezen nebyl.  

Polovinu anonymů policie vypátrá

Policie řeší ročně stovky podobných případů. „Jen od ledna do října loňského roku jsme zaznamenali více než dvě stovky případů šíření poplašné zprávy,“ řekl Novinkám již začátkem týdne mluvčí policejního prezidia Roman Skřepek.

Úspěšnost policie při hledání anonymů

Od ledna do listopadu 2007 policie zaevidovala celkem 227 případů kvalifikovaných jako šíření poplašné zprávy.

Objasnit se podařilo 108 případů. I dlouhodobé statistiky ukazují na přibližně 50% úspěšnost policie při řešení podobných případů.

Doplnil, že objasněnost případů se pohybuje kolem padesáti procent. Policii přitom pomáhá stále modernější technika. „Daří se nám dohledávat i lidi, kteří volají z předplacených karet,“ doplnil mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám