Hlavní obsah

Klaus přišel poslancům ODS poděkovat za podporu

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, ada, nig

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek zavítal na návštěvu poslaneckého klubu ODS. Setkání bylo jen formalitou, všichni poslanci stejně jako všichni senátoři za ODS Klausovi své hlasy v prezidentské volbě již předem slíbili.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Prezident Václav Klaus (vlevo) s předsedou poslanců ODS Petrem Tluchořem

Článek

"Prožil jsem hezkou hodinu, nebyla to formální schůzka. Měl jsem pocit, že se vracím do míst, která jsem důvěrně znal,“ uvedl prezident. Klaus ODS zakládal, léta vedl a nyní je jejím čestným předsedou. Poděkoval klubu za kandidaturu a podporu. Podle Klause se hovořilo o průběhu chystané prezidentské volby a její formě. Ta by podle něj i ODS měla být v každém případě tajná.

"Tajnost volby je pro nás tím technickým parametrem proto, aby volba byla opravdu svobodná,“ prohlásil šéf klubu Petr Tluchoř. A Klaus dodal: „Nezlobte se, já jsem zažil jednu volbu v roce 1989 netajnou a skoro člověk z toho neměl žádný dobrý pocit. Volby u nás jsou tajné, všechny možné druhy volby jsou tajné, a proto je myslím skoro zbytečné, aby se vytahovala najednou z ničeho nic tato karta. Účelově, jedním směrem.“

Klaus odmítá veřejnou volbu, nechce návrat do komunismu

Klaus poznamenal, že nechce zažít dobu minulou a jestli se podle něj někdo chce vracet před rok 1989 těmito požadavky, je to nedůstojné. „Zrušme tedy zástěny při parlamentních volbách, obecních volbách, krajských volbách a demonstrativně jděme všichni volit jako před padesáti lety naši rodiče nebo prarodiče,“ poznamenal prezident s tím, že podobným praktikám snad již definitivně odzvonilo.

O veřejnou volbu prezidenta se zasazuje část ČSSD a k jejímu prosazování vyzvalo zákonodárce také vedení lidovců. Podle zastánců veřejné volby se tímto způsobem zamezí spekulacím o možné korupci či obchodování s hlasy.

Po společném schůzce předstoupil před novináře pouze prezident doprovázený šéfem poslanecké frakce. Premiér Mirek Topolánek, který se zasedání klubu rovněž účastnil, odešel bez jediného slova.

Poslanci ODS přijmou i Švejnara - ze zdvořilosti 

Poslanci ODS přijmou 29. ledna i Klausova protikandidáta Jana Švejnara. Dali ale už najevo, že je to jen ze zdvořilosti, protože stejně podpoří svého kandidáta. Když Švejnar v úterý zavítal mezi senátory ODS, zdržel se jen pár minut.

Klaus se již dříve setkal se zákonodárci KDU-ČSL, mluvil se senátory z klubu SNK a Klubu otevřené demokracie, příští či přespříští týden by měl společně se Švejnarem diskutovat na zasedání senátorů ČSSD, v programu má i setkání s poslanci Strany zelených. Také Švejnar již absolvoval sérii schůzek s členy parlamentu, kteří se kvůli volbě prezidenta sejdou 8. února.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám