Hlavní obsah

ČSSD chce, aby Topolánek vysvětlil stravenkovou kauzu

Novinky, znk
PRAHA
Aktualizováno

ČSSD požaduje, aby premiér Mirek Topolánek (ODS) vysvětlil informace, podle kterých si soukromá firma objednala zachování výhodné daňové výjimky a údajně tak ovlivnila konečnou podobu reformy veřejných financí. Předseda ČSSD Jiří Paroubek řekl, že premiér je obklopen mafiánskými strukturami.

Článek

"Pokud nezačnou konat orgány činné v trestním řízení ze svého podnětu, zváží ČSSD trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření ze spáchání trestného činu korupce, zneužití pravomoci veřejného činitele a podvodu," uvedl Paroubek.

Původní podoba vládní reformy počítala s tím, že stravenky už daňově zvýhodňovány nebudou. Podle oficiální verze vlády si zachování zvýhodnění nakonec vymohli "přeběhlíci" z ČSSD - Miloš Melčák a Michal Pohanka.

V pondělí ale ČT uvedla, že na základě dosud nezveřejněné obchodní smlouvy si zachování zvýhodnění objednala společnost Sodexho Pass. Firmě No comment! podle smlouvy poskytla za zprostředkování tohoto požadavku 100 000 eur, což v době podpisu ujednání představovalo 2,8 miliónu korun.

Kalousek spekulacím nevěří

"Lidé z okolí premiéra privatizují stát, dělají si z něj výnosný soukromý byznys a jak se ukazuje, obchodují i s hlasy ústavních činitelů na úkor zájmů jejich voličů,"

"Lidé z okolí premiéra privatizují stát, dělají si z něj výnosný soukromý byznys a jak se ukazuje, obchodují i s hlasy ústavních činitelů na úkor zájmů jejich voličů,"

ČSSD také vyzvala premiéra, aby se od celé záležitosti distancoval a sám podal trestní oznámení na neznámého pachatele. "V opačném případě je důvodně podezřelý, že je do celé korupční kauzy zapojen," dodal předseda.

Jakékoliv spojení s firmou no comment! popírají jak Melčák, tak Pohanka. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) nevěří, že byla firma no comment! schopna změnu zákona zařídit a nadále je přesvědčen, že byla výhradně výsledkem politických jednání koalice s přeběhlíky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám