Hlavní obsah

V bojích mezi Izraelci a Palestinci padlo za den 18 lidí

GAZA

Při izraelsko-palestinských ozbrojených střetech přišlo během úterka o život nejméně 18 lidí. Na severu pásma Gazy izraelští vojáci zabili 17 Palestinců a později jeden palestinský odstřelovač zastřelil ekvádorského dělníka pracujícího na poli v jižním Izraeli. Zranění utrpělo asi 40 osob, z nichž několik je raněno těžce. Je to nejhorší střet od loňského léta, kdy si vládu nad pásmem Gazy vybojoval radikální Hamás.

Článek

Podle místních zdravotnických zdrojů jsou mezi palestinskými oběťmi hlavně islámští radikálové, ale o život přišel také syn jednoho z vůdců Hamásu a tři civilisté. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás jednání Izraelců označil za masakr, Izrael hovoří o rutinní akci proti teroristům.

Podle svědků nejdříve pronikla izraelská jednotka do Zajtúnu. Zaútočila tam na dům, který v minulosti Palestinci údajně používali k odpalování raket. Ozbrojení Palestinci na vojáky začali střílet a nastal boj. K původnímu izraelskému oddílu pak armáda vyslala tanky, obrněné vozy a vrtulníky. Lékaři, kteří identifikovali mrtvé a ošetřovali raněné, oznámili, že mezi mrtvými je čtyřiadvacetiletý syn vůdce Hamásu Mahmúda Zahara.

Muž, kterého do zad zasáhl palestinský odstřelovač, byl dvacetiletý Ekvádorec, který pracoval v kibucu poblíž pásma Gazy jako dobrovolník.

Zahar, který přišel identifikovat syna, obvinil ze spoluviny Abbáse a jeho stranu Fatah a pohrozil, že Hamás bude na nejnovější události reagovat.

Pásmo Gazy

Od léta 2007 je pod kontrolou radikální strany Hamás, která odmítá vyjednávat s Izraelem. Boj proti němu je jejím programem.

V roce 2005 židovský stát z pásma jednostranně stáhl všechny své osadníky i vojáky. Členové ozbrojeného křídla Hamásu a dalších radikálních skupin z pohraničních oblastí ostřelují raketami Izrael a údajně také tunely pašují zbraně pod hranicí s Egyptem. Izrael na to reaguje jednotlivými vojenskými výpady.

Podle izraelské bezpečnostní služby padlo v uplynulých dvou letech v pásmu přes 800 Palestinců a více než 200 z nich byli civilisté. Izraelci odhadují, že na tomto území působí na 20 000 militantních muslimů.

Podle agentury AP může vést smrt Zaharova syna k rozsáhlé odvetné akci Hamásu. Hned po úterních bojích vypálili členové jeho ozbrojeného křídla minometné střely na dva pohraniční přechody do Izraele.

Reklama

Související témata:

Související články

Izraelská armáda operuje v pásmu Gazy

Při pokračující operaci Izraelských obranných sil na jihu pásma Gazy zahynulo ve čtvrtek devět Palestinců včetně dvou radikálů, oznámila armádní mluvčí....

Výběr článků

Načítám