Hlavní obsah

Česká měna posiluje nejvíce na světě, v zádech má chilské peso

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, Tomáš Holý

Česká měna je podle ekonomických analýz v tomto roce nejvíce posilující měnou na světě. Přispívá k tomu i série rekordů, které koruna trhla v posledních dnech. V úterý se dostala vůči euru na 25,82 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Novinkám to potvrdil analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Článek

"Česká měna je v letošním roce nejvíce posilující měnou na světě. Hned za ní je v současnosti chilské peso," uvedl Michl.

Vyplývá to ze srovnání 150 světových měn, které má analytik k dispozici. Ke světovému primátu přispěla i série rekordů z předešlých dní. "Koruna se v úterý dokonce dostala na 25,81 za euro," řekl Novinkám Michl a navýšil tím rekord, který zveřejnil server Patria Online.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Je to dáno tím, že se dolar nečekaně propadá vůči euru, jak doplnil analytik. Podle něj tento týden posilují všechny středoevropské měny, tedy i slovenská koruna či polský zlotý.

Dalším signálem pro posílení koruny je prý prognóza, že Česká národní banka bude zvyšovat úrokové sazby, což posiluje investice do české měny.

Již v předešlých dnech koruna trhla rekordy jak vůči euru, tak vůči dolaru.

Koruna by měla mít příznivý dopad na ceny výrobků

Sílící kurz tuzemské měny má pozitivní dopad na ceny. Ty jsou tlačeny dolů zejména u dováženého zboží. Avšak analytik Komerční banky Jan Vejmělek upozorňuje, že vyšší DPH a rostoucí ceny potravin, které zdražují celosvětově, jdou proti koruně. "Následkem je, že snižování cen není takové, na jaké jsme dřív byli zvyklí," uvedl Vejmělek.

Podle něj je navíc jisté zpoždění, než se posilující kurz české měny projeví v konečných cenách. "Je to přibližně jedno čtvrtletí," dodal analytik.

Reklama

Výběr článků

Načítám