Hlavní obsah

Bush přivezl Saúdům zbraně za 20 miliard

RIJÁD

Druhým dnem pokračuje v úterý návštěva amerického prezidenta George Bushe v Saúdské Arábii s odhodláním USA prodat Saúdům zbraně za 20 miliard dolarů (348 miliard korun). Bush se v Saúdské Arábii zastavil při své osmidenní cestě po Blízkém východě.

Článek

„Je to docela velký balík,“ řekl novinářům Bushův bezpečnostní poradce Stephen Hadley, podle nějž bude mít kontrakt několik částí.

Prodej je součástí pokračující snahy Spojených států vyzbrojit sunnitské země Perského zálivu, aby byly připraveny čelit regionálním ambicím šíitského Íránu.

Bílý dům o chystaném prodeji zbraní, zahrnujícím přesně naváděné bomby, informoval Kongres. Ten má nyní 30 dnů na vyjádření. Země Zálivu, například Spojené arabské emiráty, odkud včera Bush přiletěl, mají zájem na obchodních vztazích s Íránem a na druhé straně si chtějí uchovat dobré vztahy s USA.

Proti obřímu zbrojnímu obchodu s Rijádem se vyslovují kongresmani a senátoři hájící zájmy Izraele. Bush ale hodlá krále Abdulláha přesvědčit k větší pomoci při řešení palestinskoizraelského konfliktu.

Král trvá na tom, aby Izraelci přestali okupovat území obsazená ve válce před 31 lety a přestali na nich stavět osady. Tím také Saúdská Arábie podmiňuje normalizaci vztahů s židovským státem.

Dubaj vyhlásila státní svátek

V pondělí Bush ukončil návštěvu Spojených arabských emirátů v Dubaji, kde byl obdarován náramkem zdobeným drahokamy. Liberální poměry v tomto obchodním středisku přitahují teroristy z řad islámských radikálů a emirát buduje jeden z nejpřísnějších bezpečnostních systémů. V jeho rámci byl v den Bushova příjezdu vyhlášen státní svátek.

Bush je na cestě po regionu od minulého úterka. Itinerář jeho cesty zahrnuje vedle Izraele, palestinského území, Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů také Kuvajt a Bahrajn. Turné prezident USA zakončí v Egyptě. Na cestě ho doprovází také ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, která se však od něj v úterý oddělila a zamířila do Iráku.

Reklama

Související články

Bush přiletěl poprvé do Izraele

Americký prezident George Bush ve středu svou historicky první návštěvou Izraele zahájil devítidenní cestu po Blízkém východě. Za cíl má povzbudit pokrok...

Výběr článků

Načítám