Hlavní obsah

ČT: Prodejce stravenek si objednal změny v reformě

– PRAHA

Soukromá firma Sodexho Pass údajně ovlivnila konečnou podobu reformy veřejných financí. Firma, jež prodává zaměstnanecké stravenky, si měla objednat u zprostředkovatelské agentury No comment! zachování výhodné daňové výjimky právě pro stravenky. Vyplývá to ze smlouvy, o které v pondělí informovala Česká televize. Stát na výjimce podle ČT tratí kolem dvou miliard korun.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Daňově zvýhodněné stravenky firmy Sodexho Pass

Článek

Původní podoba vládní reformy počítala s tím, že stravenky už daňově zvýhodňovány nebudou. Podle oficiální verze vlády si zachování zvýhodnění nakonec vymohli "přeběhlíci" z ČSSD - Miloš Melčák a Michal Pohanka.

Z dosud nezveřejněné obchodní smlouvy, kterou ČT získala, ovšem vyplývá, že si zachování zvýhodnění objednala společnost Sodexho Pass. Firmě No comment! podle smlouvy poskytla za zprostředkování tohoto požadavku 100 000 eur, což v době podpisu ujednání představovalo 2,8 miliónu korun. Právní dokument vznikl 8. května 2007, tedy tři měsíce předtím, než se o vládní reformě hlasovalo ve Sněmovně.

"Detaily týkající se smlouvy nemůžeme komentovat, neboť podléhají obchodnímu tajemství," uvedl na dotaz ČT generální ředitel Sodexho Pass Miroslav Sedlák.

Topolánek: mě se to netýká

Firma No comment! patří podnikateli Pavlu Juklíčkovi. Jeho bratr Petr Juklíček spoluvlastní firmu New Deal Communications, jejímž nejvyšším šéfem je Marek Dalík - poradce premiéra Mirka Topolánka (ODS). A právě Topolánek přinesl do Sněmovny jak původní verzi reformy, tak i verzi upravenou v souladu s obchodní smlouvou.

"Pana premiéra se tato záležitost netýká a vůbec mu o ní není nic známo," řekla ČT tisková mluvčí vlády Jana Bartošová. Jakékoliv spojení s firmou No comment! popřeli také Melčák s Pohankou.

Kalousek připustil daňový únik

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) je možné, že v souvislosti s touto kauzou došlo k účelovému daňovému úniku. Ten mohl spočívat v tom, že zvýhodnění stravenek se do balíku reformních zákonů dostalo skutečně na základě požadavku Melčáka s Pohankou a že tedy firma No comment! dostala zaplaceno 100 000 eur za nic.

Sněmovna schválila vládní reformu v srpnu těsným rozdílem jednoho hlasu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám