Hlavní obsah

Britská rada přes zákaz pokračuje v Rusku v činnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Britský velvyslanec v Rusku Tony Brenton byl v pondělí povolán na ministerstvo zahraničí v Moskvě, aby podal vysvětlení v případu britské kulturní a vzdělávací organizace British Council (Britská rada). Ta po zimních prázdninách obnovila svou činnost v Rusku navzdory nařízení Moskvy, podle něhož byly v prosinci dočasně uzavřeny její pobočky v Petrohradě a Jekatěrinburgu.

Článek

Rusko 12. prosince oznámilo, že od 1. ledna budou uzavřeny pobočky British Council v Jekatěrinburgu a Petrohradě, protože jejich činnost není vymezena zákonnými opatřeními a je v rozporu s ruskými a mezinárodními normami. Předseda zahraničního výboru Státní dumy Konstantin Kosačov ujistil, že pobočky byly zavřeny pouze kvůli porušení ruského zákona o daních. Podle Moskvy rada vydělává a měla by odvádět daně.

Pokud bude činnost rady v regionech pokračovat, ruská strana si vymezuje právo přijmout ještě další opatření, a to i vůči úřadu rady v Moskvě, na nějž se zatím zastavení činnosti nevztahuje.

Kosačov dodal, že akce nesouvisí s posledními komplikacemi v rusko-britských vztazích. Předtím však podle agentury ITAR-TASS připustil, že nařízení má politické souvislosti.

Postoj Moskvy je chybný, řekl velvyslanec 

Britský velvyslanec Tony Brenton po schůzce potvrdil, že nebyla konfrontační, i když ruské ministerstvo zahraničí uvedlo na svých stánkách: „Rusko nahlíží na takové akce jako na mezinárodní provokaci, která přispívá k napětí v rusko-britských vztazích.“ Ráno Moskva oznámila, že nevydá víza některým lidem z Britské rady.

Britský velvyslanec označil postoj Moskvy vůči Britské radě za chybný. "Vysvětlil jsem, že Britská rada pracuje v Moskvě legálně a její činnost je užitečná. Rada je kanál kulturní výměny, je to nepolitická nezisková organizace," řekl Brenton.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Michail Kamynin vyjádřil naději, že britská strana se bude snažit konstruktivním jednáním bez politizace řešit konkrétní otázky dvoustranných vztahů.

Rada chce pokračovat v činnosti v Rusku

Britská rada chce pokračovat ve své práci v Petrohradě, řekl šéf petrohradské pobočky Stephen Kinnock novinářům: „Působíme v oblasti kultury a vzdělávání a je nám velmi líto, že jsme zatahováni do politických záležitostí." Rada je nepolitická organizace.

Šéfka Britské rady v Rusku Natalija Minčenková je přesvědčena, že vše, co britská rada dělá v Rusku, je v souladu s bilaterálními kulturními dohodami i s ruskými zákony. Podporuje kulturní akce a pořádá kurzy angličtiny.

Ještě před třemi lety měla Britská rada v Rusku 15 regionálních poboček, nyní z nich zbývají už jen tři.

Napětí v britsko-ruských vztazích

Případ ukázal na trvající napětí mezi oběma zeměmi. Moskva několikrát obvinila Londýn, že v Rusku působí britští špióni. Spojené království navíc podporuje řadu ruských Rusko protivládních organizací. Situace se vyostřila po smrti bývalého agenta KGB Alaxandra Liviněnka v listopadu 2006. Litviněnko byl otráven radioaktivním poloniem. Moskva odmítla vydat do Británie jiného bývalého příslušníka KGB Andreje Lugového, který je vraždy podezřelý. Země si navzájem vyhostily několik diplomatů.

BRITISH COUNCIL

Britská rada je nezisková organizace financovaná britským ministerstvem zahraničí. Zabývá se především organizací kurzů angličtiny a podobnou vzdělávací činností.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám