Hlavní obsah

Francouzský prezident loboval v Arábii za nižší ceny ropy

Novinky, ČTK, France 24

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za snížení cen ropy loboval v pondělí francouzský prezident Nicolas Sarkozy v Saúdské Arábii. Žádal, aby země využila svého vlivu na ropný průmysl a zajistila umírněnější vývoj cen ropy. Nabídl také Rijádu francouzskou pomoc při vývoji jaderné technologie pro mírové účely.

Článek

"Znepokojuje mne brutalita zvyšování cen, které se za čtyři roky ztrojnásobily a dosáhly 100 dolarů za barel. Má to přímý vliv na ekonomický růst a kupní sílu nejen ve Francii a jinde v Evropě, ale také v mnoha chudých zemích," řekl francouzský prezident na setkání se šéfy saúdskoarabských a francouzských podniků.

Později vystoupil v Poradní radě, která plní v monarchii funkci parlamentu, i když její členy jmenuje král. Ujistil přítomné, že Francie chce být přítelem arabského světa, nehodlá ho poučovat, nýbrž hovořit s ním na rovinu. "Umírněná a vyvažující role Saúdské Arábie nemá význam jen pro tuto oblast, ale je významná i v celosvětovém měřítku, protože tady, v Saúdské Arábii, se střetává islám s umírněností. Francie nechce být pouze jejím ekonomickým partnerem, ale také partnerem politickým," řekl.

Saúdská Arábie má zájem o rozvoj jaderné energetiky

Sarkozyho na cestě do tří zemí Perského zálivu doprovází šest ministrů a podnikatelé. Jeden z členů delegace řekl, že prezident hovořil v Rijádu mimo jiné také o "sdílení civilní jaderné technologie". Sarkozy sám prohlásil, že do království v příštích týdnech odjede odborný tým, který zváží možnosti v této oblasti.

Saúdská Arábie má podobně jako mnohé další arabské země zájem o rozvoj jaderné energetiky. Sarkozy už podepsal dohody o civilní jaderné spolupráci s Alžírskem a Libyí a očekává se další dohoda v SAE. Panarabskému listu Al-Haját řekl: "Vždycky jsem byl toho názoru, že práva muslimského světa na civilní jadernou technologii nejsou o nic menší než práva ostatních. I muslimové si s její pomocí mohou zajistit energetické potřeby ve shodě s povinnostmi vyplývajícími z mezinárodních zákonů."

Podle agentur mají francouzské společnosti Areva, Total a Suez pomoci ve Spojených arabských emirátech s budováním jaderného reaktoru.

Saúdská Arábie a Francie od neděle podepsaly díky Sarkozyho návštěvě několik smluv, kromě jiných o spolupráci v ropném průmyslu, školství a administrativním výcviku. Paříž hodnotu kontraktů oficiálně nezveřejnila, ale jeden z členů delegace prozradil, že jenom v oblasti dopravy by mohl jeden z kontraktů Francii vynést deset miliard eur (259 miliard korun). Velký objem - asi 12 milirad eur - má také zbrojní kontrakt.

Podle AFP by výše kontraktů mohla být až 40 miliard euro.

Reklama

Výběr článků

Načítám