Hlavní obsah

Muž prchal před policií, nakonec se zastřelil

Novinky, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

V garážích pražského obchodního centra Palladium se v sobotu kolem poledne zastřelil 32letý muž, s největší pravděpodobností Čech, který utíkal před policií. Policistům se nepodařilo neznámému čin rozmluvit a on ukončil svůj život. Střelbou v Palladiu se začala zabývat inspekce ministra vnitra.

Článek

"Kvůli tomu, že policisté použili střelnou zbraň, jsme to převzali k šetření. To je zatím na počátku, bližší informace uvádět nebudeme," řekla Právu mluvčí inspekce Martina Lídlová.

Podle České televize je důvodem šetření to, že svědci střelby vypovídali rozdílně. 

Dramatický případ začal kolem 11:30 banální kontrolou neznámého muže v jedné z heren na pražském Masarykově nádraží. Policisté z oddělení doprovodu vlaků jej vyzvali, aby se legitimoval. Muže, kterého podezírali z přepadení několika bank, jim pouze nahlásil své údajné jméno. To však podle policistů, kteří si je ověřili přes centrálu, bylo shledáno jako falešné.

Prima a Nova: Podezřelý byl zločinec 

Mrtvý muž je podle televizí Prima a Nova zločinec, který v prosinci a v lednu loupil v pražských bankách. Poslední loupeže se údajně dopustil v pátek v Klapkově ulici v Kobylisích. Na dopadení lupiče prý byla vypsána odměna.

Muže proto hlídka požádala o doklad totožnosti. Podezřelý následně vyšel před hernu a začal prchat. Zamířil směrem k obchodnímu centru Palladium na Náměstí Republiky. Dostal se až do garáží Palladia, kde začal policisty ohrožovat pistolí.

Muže proto hlídka požádala o doklad totožnosti. Podezřelý následně vyšel před hernu a začal prchat. Zamířil směrem k obchodnímu centru Palladium na Náměstí Republiky. Dostal se až do garáží Palladia, kde začal policisty ohrožovat pistolí.

„Policisté jej postřelili do nohy,“ uvedla mluvčí pražské policie Eva Brožová. Doplnila, že dosud neznámý muž pak obrátil zbraň proti sobě. Policisté se mu snažili čin rozmluvit, ale neuspěli. Pronásledovaný nakonec stiskl spoušť. „Spáchal sebevraždu,“ sdělila Brožová.

Totožnost muže není známa

Totožnost muže zatím není známa, proto nemůže být plně objasněn ani motiv jeho činu. Podle Brožové se případem stejně nakonec začne zabývat pražská policie, která se v nejbližší době chystá prověřit kamerový záznam z místa činu. Inspekce bude mít na starosti střelbu policistů.

Zásahy policie ukončené sebevraždou

21. srpna 2000 - U Hořovic na Berounsku se policejní hlídka pokusila zastavit řidiče osobního vozu Škoda Felicie. Osmnáctiletý mladík nezastavil, ujel a v Hořovicích se za jízdy střelil pistolí do spánku.

18. dubna 2001 - Sebevraždou a smrtí dvou policistů skončil výjezd hlídky v Protivíně na Písecku. Muži zákona byli přivoláni k případu údajného znásilnění. Poté co vstoupili do domu, zahájil po nich pětačtyřicetiletý muž palbu. Dva policisty zabil, jednoho vážně zranil a posléze zbraň otočil proti sobě. Po několika dnech zemřel na následky svého zranění v nemocnici.

26. prosince 2001 - Třiadvacetiletý celostátně hledaný muž spáchal v Otrokovicích na Zlínsku sebevraždu skokem ze třetího patra ve chvíli, kdy ho chtěli zatknout policisté. Muž byl odsouzen za rozsáhlou majetkovou trestnou činnost, do vězení ale nenastoupil.

16. července 2004 - V Havlíčkově Brodě přepadl ozbrojený lupič pobočku Československé obchodní banky. Střelbou si vynutil vydání peněz, na útěku ho ale dostihli v nedalekém parku policisté. Muž po nich hodil granát, který nevybuchl. Druhý z granátů použil proti sobě.

12. ledna 2008 - V centru Prahy se zastřelil dvaatřicetiletý muž při útěku před policejní hlídkou. Muž začal před policisty utíkat poté, když ho při kontrole zastavili na Masarykově nádraží.

Zdroj: ČTK

Zásahy policie končí sebevraždou jen výjimečně. Sobotní honička je od roku 2000 teprve pátým případem, kdy si pronásledovaný člověk sám vzal život. Poslední podobnou událost řešili policisté v červenci 2004 v Havlíčkově Brodě, kde se bankovní lupič dostižený policejní hlídkou zabil granátem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám