Hlavní obsah

Protiraketovou obranu možná vybudují české firmy

PRAHA

Česko chce s USA uzavřít exkluzivní smlouvu, která by tuzemským firmám měla umožnit zapojit se do budování systému protiraketové obrany. Česko by se tak podle diplomatů ocitlo ve společnosti několika málo zemí, které s Washingtonem v této oblasti spolupracují.

Článek

Dosud totiž stejné partnerství s USA mají jen Japonsko, Itálie, Austrálie, Británie a Dánsko. Přípravné jednání obou stran k textu dohody se bude konat příští pátek.

Jednání o dohodě bude navazovat na seminář, který společně ve středu a ve čtvrtek v Černínském paláci pořádá česká diplomacie a americká Agentura pro raketovou obranu (MDA). "Cílem semináře je otevřít možnosti pro spolupráci mezi českými a americkými subjekty v oblasti výzkumu, vývoje a průmyslové výroby systémů protiraketové obrany," uvedlo ministerstvo.

Firmy a výzkumné instituce by podle diplomacie měly na semináři také navázat vzájemné kontakty. Češi tak chtějí těžit z toho, že Washington chce ve vojenském újezdu Brdy vybudovat radar, který by se měl stát součástí systému protiraketové obrany.

Umístění amerického radaru v Česku budou upravovat celkem dvě dosud neuzavřené dohody, o kterých budou obě strany znovu jednat na přelomu ledna a února. Ministerstvo obrany bude s Američany vyjednávat o právním rámci pro pobyt amerických vojáků. Diplomacii čeká pokračování rozhovorů o hlavní dohodě definující účel zřízení radaru.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám